10 effectieve middelen tegen snurken op een rij

Snurkgedrag wordt niet zelden gelinkt aan een ongezonde levensstijl. Het klopt inderdaad dat je snurkklachten in veel gevallen kunt beperken door gezond te leven en zaken als roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en stress te vermijden. Toch lost dit niet in alle gevallen je snurkprobleem helemaal op. Kamp jij met snurkklachten en heb je een extra steuntje nodig in de vorm van een anti snurk middel? Lees dan hieronder welke middelen tegen snurken de moeite waard kunnen zijn om aan te schaffen.

Middelen tegen snurken - slapende vrouw

10 middelen tegen snurken:

Anti snurk spray

Anti snurk sprays bestaan in de vorm van keel- en neussprays. Keelsprays zijn bedoeld voor typische keelsnurkers die kampen met trillende keelweefsels als gevolg van een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Je sproeit de keelspray voor het slapengaan achter in de mond en keel, waardoor er een laagje overheen komt te zitten. Dit laagje smeert de keelweefsels en maakt ze strakker, waardoor trillingen voorkomen worden.

Anti snurk neussprays zijn geschikt voor neussnurkers: mensen die snurken door een neusblokkade, veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. Een anti snurk neusspray opent de neus en smeert het neusslijmvlies. Hierdoor verbetert de luchtstroom en zullen snurkklachten verdwijnen.

CPAP-machine

De CPAP-machine wordt ingezet bij patiënten die lijden aan slaapapneu, maar ook bij ernstige snurkklachten kan de machine een mogelijke oplossing bieden. Het is een luchtpomp met buis en masker die zorgt voor een constante luchtstroom bij de drager. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. Dit creëert een zekere druk die ervoor zorgt dat de bovenste luchtwegen open blijven. Hierdoor wordt voorkomen dat verslapte spieren en weefsels de luchtweg blokkeren en vindt er geen gesnurk meer plaats.

Een CPAP-machine is een vrij drastische oplossing en daarom voor veel snurkers een laatste redmiddel als andere middelen tegen snurken niet helpen. Het slapen met de machine is vrij onprettig en er kunnen bijwerkingen optreden. Deze nemen in de meeste gevallen weer af of kunnen verholpen worden, zoals neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijke spierpijn op de borst (van het uitademen  tegen een hogere druk) en winderigheid in de ochtend door het inslikken van lucht. Helaas liggen de kosten voor de aanschaf van een CPAP-machine vrij hoog: rond de €600. Het is wel voor bijna iedere snurker een effectieve oplossing, dus wellicht toch de moeite waard om te overwegen.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een zeer effectieve oplossing tegen snurken, omdat het snurkgedrag bij de wortel aanpakt. De meest voorkomende reden van snurken is een blokkade van de luchtweg in de keel door verslapte spieren en weefsels. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak tijdens de slaap op zijn plek, waardoor deze niet naar achteren zakt. Ook het naar achteren vallen van het zachte gehemelte, de tong en andere weefsels wordt hiermee voorkomen. De luchtweg blijft dus vrij gedurende de nacht en daardoor vindt er geen gesnurk plaats.

In de wetenschap heet een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van een MRA, onder andere door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. Zij onderschrijven de werking van een MRA in 90% van de gevallen. Het is daarmee één van de effectiefste middelen tegen snurken die er bestaan. Het is het effectiefst om een beugel aan te schaffen die je kunt aanpassen aan je gebit. Hierdoor is het dragen comfortabel en werkt de beugel beter.

Middelen tegen snurken - Mandibulair Repositie Apparaat

Bron: Mrantisnurk.nl

Bekijk hier de beste anti snurkbeugels!

Neusspreider

Als jij kampt met een neusblokkade waar een neusspray niet tegenop kan werken, zou je misschien baat kunnen hebben bij het gebruik van een neusspreider. Een neusspreider opent je neusgaten en voorkomt dat de neusvleugels dichtklappen tijdens de ademhaling. Tevens zorgt het voor extra aanvoer van zuurstof, waardoor je niet alleen minder snurkt, maar ook uitgeruster wakker wordt. Ook sporters maken wel eens gebruik van neusspreiders voor het bevorderen van de luchttoevoer via de neus.

Bekijk hier de beste neusspreiders!

Anti snurk kussen

Ben jij een typische rugsnurker, dat wil zeggen, snurk jij alleen (of meer/harder) als jij op je rug slaapt? Dan is een anti snurk kussen misschien een oplossing voor jou. Een anti snurk kussen corrigeert je slaaphouding en zorgt ervoor dat je gedurende de nacht op je zij blijft liggen. Dit voorkomt snurken omdat het de kans op een naar achter zakkende onderkaak, zacht gehemelte en tong verkleint.

Bij sommige anti snurk kussens is de zijligging van de gebruiker geen doel: deze kussens zorgen er door het speciale ontwerp en materiaal voor dat de luchtwegen in iedere houding open blijven terwijl je slaapt. Ze creëren als het ware meer ruimte tussen de slijmvliezen, waardoor er geen blokkade, en dus geen gesnurk, plaatsvindt.

Middelen tegen snurken - Anti snurk kussen Konbanwa

Sleep Position Trainer

Een ander anti snurk middel dat zich richt op rugsnurkers is een Sleep Position Trainer (SPT). Het is een apparaatje dat je in een band om het bovenlichaam draagt en je slaapgedrag meet. Wanneer je tijdens de lichte slaapfase op je rug draait, geeft de SPT een lichte trilling af. Hierdoor wordt je aangespoord om je slaaphouding aan te passen, zonder dat je slaappatroon wordt verstoord. Op deze manier worden snurkers langzamerhand afgeleerd op de rug te slapen. Voor mensen die ook snurken in zijligging is het geen geschikt middel. De speciale software waarmee het apparaatje werkt wordt meegeleverd.

Keelstrips

Keelstrips tegen snurken richten zich, net als anti snurk keelsprays, op het voorkomen van trillingen van het keelweefsel. Je brengt een strip tegen het gehemelte aan vlak voor het slapengaan. Door de warmte smelt de strip en komen de natuurlijke ingrediënten vrij, meestal op basis van micro-ingekapselde oliën. Deze smeren en verzachten de keel en voorkomen hierdoor vibraties die leiden tot het vervelende snurkgeluid.

Anti snurk hoofdband

Een anti snurk hoofdband is met name geschikt voor mensen die snurken als zij met open mond slapen. Het is een elastische band die je om je hoofd, kaken en kin draagt. Op deze manier worden de kaken gestabiliseerd en houdt het de mond gesloten. Dit bevordert de neusademhaling, waardoor snurkklachten zullen stoppen. Het nadeel van de anti snurk hoofdband is dat het sommige gebruikers een beklemmend gevoel geeft, met name als er sprake is van een bemoeilijkte neusademhaling.

Tongstabilisator

Een tongstabilisator wordt vaak gebruikt door snurkers die geen MRA kunnen, willen of mogen dragen. Het is met name geschikt voor snurkers die kampen met een extreem slappe tongspier, waardoor de tong tijdens de slaap naar achteren valt en de keelholte blokkeert. Een tongstabilisator maakt gebruik van een zuigend mechanisme om de tong op de plek te houden. Door middel van het knijpen in de zuigballon kun je de zuigkracht aanpassen naar wat jij zelf prettig vindt. Een tongstabilisator wordt vaak beschouwd als één van de minder comfortabele middelen tegen snurken, en is daarom niet erg populair. Toch kan het zeker effectief zijn, als je eenmaal aan het gebruik ervan gewend bent.

Anti snurk horloge

Een anti snurk horloge (ook wel anti snurk armband genoemd) draag je om je pols terwijl je slaapt. De ingebouwde technologie detecteert snurkgeluid en reageert hierop door bepaalde drukpunten in de pols te stimuleren met kleine elektronische schokjes. De bedoeling is dat de snurker hierdoor van slaaphouding verandert en zal stoppen met snurken.

Helpen bovenstaande middelen tegen snurken jou niet (genoeg)? Dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Deze kan je onderzoeken en persoonlijk advies geven, of je eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts.

Middelen tegen snurken - Mr. Anti Snurk