Snurken en overgewicht: is er een samenhang?

Snurken is niet altijd een op zichzelf staand probleem. Het kan een symptoom zijn van een andere kwaal en in feite fungeren als een soort waarschuwingssignaal. Als snurken tijdelijk is of slechts in lichte mate voorkomt, is het meestal onschuldig. Maar als het probleem chronisch wordt, kan het schadelijk zijn en is het slim om te kijken naar de bron van jouw snurkklachten. Snurk jij regelmatig en kamp je met overgewicht? Dan zouden deze overtollige kilo’s de reden van jouw snurkgedrag kunnen zijn. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat er een duidelijke relatie bestaat tussen snurken en overgewicht. Wat die relatie is en hoe je je snurkklachten kunt aanpakken, lees je hieronder.

Snurken en overgewicht - slapende man

Hoe ontstaat snurken?

Snurken is het vervelende geluid dat sommige mensen tijdens hun ademhaling maken als ze slapen. Het ontstaat door een (tijdelijke) blokkade in de luchtstroom in het neus- of keelgebied. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals:

De relatie tussen snurken en overgewicht

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen mensen met overgewicht vaker snurken dan mensen met een gezond gewicht. Waarom? Mensen met overgewicht hebben een hoger vetpercentage en dit vet hoopt zich op verschillende plekken in het lichaam op. Bij mannen is dit meestal bij de buik en nek, bij vrouwen rond de heupen en dijen.

Snurken en overgewicht

Vetophoping gebeurt niet alleen aan de buitenkant van het lichaam, waar we het kunnen zien, maar ook aan de binnenkant. Vooral vetweefsel rondom de nek kan de kans op snurken vergroten. Dit vet drukt tegen de keel en zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Dit heeft tot gevolg dat de luchtweg vernauwd raakt. Dit bemoeilijkt de ademhaling en dit kan ’s nachts leiden tot snurken. Afvallen zal zorgen voor een betere luchttoevoer en een duidelijke vermindering van je snurkklachten.

Uit een ander onderzoek blijkt echter dat vet in de nekstreek niet de enige oorzaak van snurken is. Mannen die lijden aan slaapapneu, een slaapstoornis waarbij er met grote regelmaat ademstilstanden plaatsvinden, blijkt dat juist vet rond het middel van invloed is op snurkklachten die vaak gepaard gaan met deze ademstilstanden. Er kan dus geconcludeerd worden dat er een duidelijke relatie is tussen snurken en overgewicht in het algemeen.Tips voor afvallen

Lijd jij aan snurken en overgewicht? Lees dan onderstaande tips die je kunnen helpen om af te vallen. Sommige tips liggen misschien voor de hand, maar toch kan het handig zijn om ze nog even op een rijtje te zien:

  • Beweeg zoveel mogelijk. Ga sporten, neem de trap in plaats van de lift, ga lopend of op de fiets boodschappen doen, enzovoorts.
  • Eet maximaal drie goed vullende maaltijden per dag.
  • Drink geen calorierijke drankjes. Stap over op water en thee.
  • Verminder je alcoholinname. Alcohol is ook een veroorzaker van snurken, dus zo sla je twee vliegen in één klap.
  • Eet veel groente en peulvruchten.
  • Vermijd lege calorieën, ofwel, bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers.
  • Eet gezonde vetten, zoals noten, vette vis en avocado. Vermijd ongezonde vetten die je bijvoorbeeld vindt in chips, koekjes en junkfood.

Snurken en overgewicht: afvallen

Geleidelijk afvallen is het beste voor een langdurig resultaat. Ga dus niet drastisch diëten, maar zorg voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Op den duur zullen je snurkklachten ook sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Lukt afvallen niet op eigen houtje? Dat is absoluut geen schande. Je zou kunnen overwegen je huisarts te vragen voor persoonlijke tips (of simpelweg een steuntje in de rug) of om een sport- en/of voedingscoach in te huren.

Is afvallen de enige optie?

Afvallen is niet de enige manier om van je snurkklachten af te komen, maar het is wel de manier die zal zorgen voor het beste en meest blijvende resultaat. Daarnaast brengt afvallen een hoop andere gezondheidsvoordelen met zich mee, wat het sowieso een goed idee maakt.

Duurt het jou te lang voordat je resultaat met betrekking tot je snurkklachten merkt, en wil je graag een oplossing die je in de tussentijd kan helpen? Dan zou je het gebruik van een anti snurkbeugel kunnen overwegen. Een anti snurkbeugel is een bitje dat je tijdens je slaap draagt om een blokkade van je luchtweg in de keelholte te voorkomen. Het bitje zorgt ervoor dat je onderkaak en bovenkaak boven elkaar komen te staan, waardoor de luchtweg vrij blijft. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), in 90% van de gevallen effectief is.

Snurken en overgewicht: anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Belangrijk is wel om ondanks het gebruik van een anti snurkbeugel je strijd tegen de overtollige kilo’s niet stop te zetten. Ga zeker door totdat je een gezond gewicht bereikt hebt. Je zult je hierdoor energieker en vrolijker voelen en nooit meer terug willen naar je oude gewicht. Zet ‘m op!