Helpt een anti snurk kussen tegen hardnekkige snurkklachten?

Word jij regelmatig wakker van een ronkende partner? Of ben jij zelf degene die geregeld nachtelijke snurkgeluiden produceert? Dan hebben bij jou vast al verschillende remedies tegen snurken de revue gepasseerd. Misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd of een anti snurk kussen een mogelijke oplossing zou kunnen zijn voor jouw snurkprobleem. Hieronder bespreken we verschillende anti snurk kussens die bestaan en of ze effectief zijn. Lees dus gauw verder.

Anti snurk kussen snurkende man

Anti snurk kussen

Wat doet het precies?

Het doel van een anti snurk kussen is het corrigeren van één van de belangrijkste oorzaken van snurken: een geblokkeerde luchtweg. Fabrikanten beweren dat het speciale ontwerp van de kussens ervoor zorgt dat je luchtwegen open blijven als je slaapt. Er komt als het ware meer ruimte tussen de slijmvliezen, waardoor er meer lucht kan stromen. Ze zijn daarnaast ook ergonomisch gevormd, om een comfortabele slaaphouding bij de gebruiker te verzekeren.

Een bijkomend voordeel van sommige anti snurk kussens is dat ze hypoallergeen zijn, wat snurken door een allergische reactie doet verminderen. Als hier echter de bron van jou snurkgedrag ligt, doe je er beter aan om hypoallergene kussens (en beddengoed) te kopen, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Voor wie is een anti snurk kussen geschikt?

Belangrijk om bij stil te staan is dat een anti snurk kussen niet voor alle typen snurkklachten effectief zal zijn. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor snurkers die snurken door een slechte slaaphouding. Veel mensen snurken als zij op hun rug slapen. Dit heeft een logische verklaring. Als je slaapt, ontspannen je spieren zich, met als gevolg dat je onderkaak, tong en zachte gehemelte naar achteren vallen. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg, die leidt tot een turbulente ademhaling. Dit zorgt voor trillende keelweefsels die op hun beurt weer het vervelende snurkgeluid produceren. Sommige snurkers hebben hier alleen last van als ze op hun rug liggen. Een anti snurk kussen helpt hierbij.

Ligt bij jou de oorzaak ergens anders, zoals bij het merendeel van de snurkers, dan zal een anti snurk kussen voor jou helaas weinig doen.

Een aantal voorbeelden van anti snurk kussens op een rij

Konbanwa

Dit anti snurk kussen kun je door middel van de opblaasbare zak zelf op de gewenste hoogte blazen, zodat je wordt gedwongen op je zij te slapen.

Prijs: €39,95.

Anti snurk kussen Konbanwa

Medicomfort

Dit kussen richt zich speciek op het creëren van meer ruimte tussen de slijmvliezen, waardoor lucht beter kan stromen. Dit voorkomt vibraties van het keelweefsel.

Prijs: €66,50.

Anti snurk kussen Medicomfort

Tempur

Dit anti snurk kussen heeft drukverlagende eigenschappen en laat de nek- en schouderspieren volledig ontspannen tijdens de slaap. Het kussen helpt hierdoor bij snurk- en slaapproblemen en kan pijn verlichten.

Prijs: €89,75.

Anti snurk kussen Tempur

ZEEQ

Deze smart pillow heeft vele snufjes waaronder een ingebouwde microfoon die precies hoort wanneer je snurkt. Zodra er gesnurk wordt gedetecteerd geeft het kussen een seintje in de vorm van een vibratie, waardoor je wordt aangespoord een andere slaaphouding aan te nemen.

Prijs: $199,99 (ongeveer €170)

Anti snurk kussen ZEEQ

Nitetronic Goodnite

Dit smart inflating pillow kan ook snurkgedrag detecteren en blaast zichzelf zodanig lokaal op dat het hoofd van de snurker ongemerkt naar de zijkant draait en het gesnurk stopt.

Prijs: $279.00 (ongeveer €235)

Anti snurk kussen Nitetronic Goodnite

Is een anti snurk kussen effectief?

Concluderend kunnen we zeggen dat anti snurk kussens voor een klein deel van de snurkers geschikt is. Of het effectief is hangt van de persoon af. Er zijn gevallen bekend van snurkers die er baat bij hebben. Vaak hangen snurkklachten echter nog met andere zaken samen, en zal een anti snurk kussen niet genoeg doen om het probleem helemaal te laten verdwijnen. Het is in feite een soort symptoombestrijding.

Een nadeel dat sommige snurkers ervaren is dat een kussen lastig is om mee te nemen, bijvoorbeeld op reis. Dit zou voor snurkers die veel onderweg zijn een belangrijke reden kunnen zijn om over te stappen op een ander anti snurk middel.

Een effectieve oplossing tegen snurken

Een middel dat, in tegenstelling tot een anti snurk kussen, geschikt is voor verschillende soorten snurkerklachten, is een anti snurkbeugel of Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Dit middel lost snurkklachten bij 90% van de snurkers volledig op.

Een anti snurkbeugel of  dwingt je onderkaak lichtjes naar voren, zodat de keelholte volledig open blijft. Er zal dus gedurende de nacht geen blokkade plaatsvinden. Dit voorkomt snurken.

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond. In één van onze vorige artikelen schreven we al een review over één van de vele aanbieders van anti snurkbeugels, Mr. Anti Snurk.