Waarom is een Mandibulair Repositie Apparaat effectief tegen snurken?

Heb jij last van een snurkende partner die je nacht na nacht wakker houdt? Of ben je zelf misschien degene die regelmatig nachtelijke geluidsoverlast veroorzaakt? Dan hoef ik je vast niet te vertellen dat snurken een negatieve invloed op je slaapkwaliteit kan hebben, of het nu je partner is die snurkt of jij zelf de schuldige bent. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, raken snurkers moeilijker in een diepe slaap. Het gevolg is dat ze nooit goed uitrusten. Daarnaast zorgt de geluidsoverlast niet zelden voor een permanent slaaptekort. Het is daarom zeer belangrijk om snurkgedrag zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Hoe? Vandaag gaan we het hebben over een zeer effectief anti snurk middel: een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Dit middel voorkomt in ruim 90% van de gevallen snurkklachten op een effectieve manier. Lees hieronder meer over de werking van een MRA.

Mandibulair Repositie Apparaat

Oorzaak van snurken

Snurkklachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een blokkade van de luchtweg in de keelholte. De reden hiervoor is dat tijdens de slaap de spieren zich van nature ontspannen. Bij sommige mensen leidt deze ontspanning tot een extreme verslapping van de spieren in de mond en keel, wat als gevolg heeft dat de spieren die de keelholte normaal gesproken openhouden hun werk minder goed doen. Ook is de kans groot dat de onderkaak in liggende houding naar achteren valt, evenals de tong en het zachte gehemelte. Het gevolg is een geblokkeerde luchtweg.

Het gevolg hiervan is dat tijdens de ademhaling lucht zich minder goed kan verplaatsen. Er ontstaat een turbulente luchtstroom die zorgt voor trillingen van het keelweefsel: het welbekende snurkgeluid.

Mandibulair Repositie Apparaat - Mr. Anti Snurk

Werking van Mandibulair Repositie Apparaat

Een Mandibulair Repositie Apparaat is een mondprothese die speciaal is ontworpen om snurkklachten tegen te gaan. Het is de wetenschappelijke term voor wat in de volksmond vaak een anti snurkbeugel of –bitje wordt genoemd.

Een MRA is een apparaatje dat de onderkaak (mandibula) van de snurker verplaatst (repositie). Bij het dragen van de beugel wordt de onderkaak iets naar voren gedwongen, zodat deze precies onder de bovenkaak komt te staan. Dit voorkomt dat de onderkaak tijdens de slaap naar achteren valt. De keelholte blijft zo de gehele nacht open en snurken wordt voorkomen.

Mandibulair Repositie Apparaat

Bron: Webmd.com

MRA’s zijn in de meeste gevallen gemaakt van zacht, irritatievrij thermoplastisch materiaal, wat zorgt voor een groot draagcomfort.

Het Mandibulair Repositie Apparaat wetenschappelijk getest

Het Amerikaans National Center for Biotechnology Information (NCBI) heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de werking van een Mandibulair Repositie Apparaat hebben is getest. Het onderzoek vond plaats onder 134 proefpersonen. 96% van hen werd volgens hun partners onder de luide snurkers geschaard. Tijdens het gebruik van een Mandibulair Repositie Apparaat was dit slechts 2%.

Het vervolgonderzoek dat na 350 dagen heeft plaatsgevonden wees uit dat 86% van de proefpersonen nog steeds elke nacht een MRA gebruikte.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft het NCBI een Mandibulair Repositie Apparaat als een zeer succesvolle behandeling tegen snurken bestempeld. Ook artsen raden in veel gevallen een MRA aan tegen snurkgedrag.

Voor wie is een Mandibulair Repositie Apparaat geschikt?

Een MRA is in principe voor iedereen die kampt met aanhoudende snurkklachten een geschikt middel. Een belangrijke vereiste is dat je gezonde eigen tanden en kiezen moet hebben.

In de volgende gevallen wordt afgeraden een MRA te gebruiken:

 • Als je lijdt aan het slaapapneusyndroom, raadpleeg dan altijd een arts. Hij of zij kan je adviseren over de verschillende behandelmethoden.
 • Gebitsprotheses (bijvoorbeeld een kunstgebit)
 • Loszittende tanden
 • Kaakproblemen
 • Tandenknarsen (bruxisme)

Mandibulair Repositie ApparaatDe voor- en nadelen van een MRA

Voordelen van een MRA:

 • Werking wetenschappelijk aangetoond
 • Grote slaginskans
 • Laagdrempelig
 • Direct resultaat
 • Comfortabel in gebruik door de gepersonaliseerde pasvorm en het speciale materiaal
 • Eenvoudig mee te nemen, bijvoorbeeld op reis
 • Onderhoudsvriendelijk: afspoelen met koud water en bewaren in het bijgeleverde doosje is voldoende

Nadelen van een MRA:

 • Het is in het begin voor sommige snurkers wennen om te slapen met een beugel in de mond
 • Bijwerkingen, zoals overvloedige speekselproductie en/of pijnlijke kaken, kunnen ongeveer 5 dagen aanhouden

Mandibulair Repositie Apparaat - Mr. Anti Snurk

Een Mandibulair Repositie Apparaat aanschaffen

Je kunt op verschillende manieren een MRA aanschaffen.

In sommige gevallen kun je een MRA laten aanmeten op medische gronden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking tussen arts, tandarts en slaapcentrum. Ook kun je ervoor kiezen een MRA aan te laten meten bij een gespecialiseerde kliniek. De kosten hiervoor kunnen echter zeer oplopen: deze variëren vaak van ongeveer €500 tot €800.

Daarnaast zijn er ook online aanbieders van MRA’s die een stuk goedkoper zijn en vaak net zo goed werken. Het verschil met deze beugels is dat je het aanmeetproces zelf uitvoert. Vermijd beugels met een standaard vorm die niet aanpasbaar zijn.

Anti snurkbeugels die je zelf op maat kunt maken, werken volgens het ‘kook-en-bijt’-principe. Je hebt hier alleen een glas heet water (net van de kook af) en een glas koud water nodig. Eerst laat je de beugel zacht worden in heet water en vorm je de beugel naar je mond. Plaats hierna de beugel in koud water en laat hem in ongeveer twee minuten hard worden. De beugel is nu klaar voor gebruik!

Ben jij geïnteresseerd in een MRA die je zelf op maat kunt maken? Dan is Mr. Anti Snurk mogelijk een goede optie voor jou. Over deze beugel schreven we recentelijk een review. Er zijn online zeer veel positieve ervaringen over deze beugel te vinden en voor slechts €27,95 heb je hem al in huis. En werkt de beugel voor jou niet, krijg je zonder gedoe je geld terug!