Snoreeze keelstrips tegen snurken: wat doen ze en zijn ze effectief?

Snurken is een zeer hardnekkig probleem dat een grote weerslag op het dagelijks leven van snurkers en hun partners kan hebben. De negatieve gevolgen van snurkgedrag worden echter vaak onderschat. Naast slaapgebrek kan het op de lange termijn namelijk ook leiden tot lichamelijke kwaaltjes. Volgens de British Snoring & Sleep Apnoea Association ervaart meer dan een derde van koppels disharmonie in hun relatie dankzij snurken. Het bedrijf Snoreeze heeft keelstrips ontwikkeld die een mogelijke oplossing kunnen zijn voor snurkgedrag. Hieronder nemen we de Snoreeze keelstrips onder de loep: wat doen ze precies en zijn ze daadwerkelijk effectief?

Snoreeze keelstrips

Bron: Bol.com

Waarom snurken we?

Snurken ontstaat als de ademhaling tijdens de slaap een zagend of brommend geluid maakt. Dit geluid wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtweg ter hoogte van de neus- of keelholte. In het geval van een nauwe neusholte kan er sprake zijn van een verstopte neus (verkoudheid, allergische reactie), opgezwollen neusslijmvlies, neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot. Als er een blokkade in de keelholte plaatsvindt, kunnen mogelijke oorzaken zijn: verslapte spieren door bijvoorbeeld ouderdom of alcohol, verdikte keelwanden of een lang en slap zacht gehemelte en huig.

Deze vernauwing van de luchtweg heeft als gevolg dat ingeademde lucht turbulent wordt en het zachte gehemelte, huig, tong en wanden van de keelholte gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Snoreeze keelstrips

Werking

Snoreeze keelstrips pakken het wegzakken van de tong en zacht mondweefsel tijdens de slaap aan. De strips bevatten speciale ingrediënten die de zachte keelweefsels verstevigen en smeren, waardoor lucht beter kan passeren en er minder trillingen plaatsvinden. Dit voorkomt snurken. Vaak gaat het om vitaminen en micro-ingekapselde natuurlijke oliën. Aan de strips is daarnaast een frisse muntsmaak toegevoegd.

De snurker dient de strips vóór het slapengaan tegen het gehemelte te plakken. Door de warmte zullen ze binnen 20 tot 30 seconden oplossen. Snoreeze beweert dat één strip 8 uur lang werkzaam is en dus de gehele nacht meegaat. In een doosje zitten 14 strips waar je in theorie 2 weken mee vooruit kunt.

Het is belangrijk om na het aanbrengen van de strip niets meer te eten of drinken, om een optimale werking te garanderen. Snoreeze vermeldt ook uitdrukkelijk om alcohol te vermijden: dit heeft een spierverslappende werking en zal hierdoor het effect van keelstrips ongedaan maken.

Zijn Snoreeze keelstrips effectief?

Er zijn op internet uiteenlopende ervaringen te vinden met de Snoreeze keelstrips.

Wat opvalt is dat de strips vooral  bij lichte snurkers een positief effect hebben, soms in combinatie met een ander anti snurk middel, zoals een neusspreider. Andere snurkers claimen echter dat het middel bij hen niets doet.

De Consumentenbond heeft een kleine test uitgevoerd onder drie snurkers. Zij gebruikten allemaal minimaal één week de Snoreeze keelstrips. Eén van hen was enthousiast: de strips zorgden voor minder gesnurk en ze bleef zich tegelijkertijd sexy voelen. De tweede tester was minder tevreden, omdat hij had last van een slijmerige substantie in de keel. De laatste tester merkte enigszins verbetering, maar was niet geheel overtuigd.

Ook op de Engelse website van Amazon zijn ervaringen met de Snoreeze keelstrips te vinden. De helft van de gebruikers geeft de strips echter slechts 1 of 2 sterren. Zij merken geen verbetering met betrekking tot hun snurkklachten en sommigen geven aan dat het gebruik oncomfortabel is. Ook worden de strips als vrij prijzig gezien. De gemiddelde prijs is zo’n €7-€8 voor 14 strips. Sommige snurkers klagen over een droge mond in de ochtend.

1 op de 4 snurkers meldt een duidelijke verbetering. Enkelen geven echter aan dat de strip, ondanks de 8 uur claim, niet de gehele nacht werkzaam blijft. Toch zijn zij over het algemeen tevreden.

Of de strips bij jou effectief zijn, is een kwestie van uitproberen. Als jij echter een zware snurker bent, heb je waarschijnlijk behoefte aan een krachtiger middel.

Overige tips

Helpen Snoreeze keelstrips bij jou niet? Dan zou je het gebruik van onderstaande middelen kunnen proberen:

  • Anti snurkbeugel of Mandibulair Repositie Apparaat: houdt de onderkaak naar voren, zodat deze niet naar achteren kan zakken en de keelholte vrij blijft. Het middel is effectief bij 90% van de snurkers en is wetenschappelijk getest door het NCBI. Een voordelige en zeer goed beoordeelde aanbieder van anti snurkbeugels is Mr. Anti Snurk. Ze werken tevens met een niet goed, geld terug garantie.
MRA als alternatief voor Snoreeze keelstrips

Bron: Webmd.com

  • Neusspreider: deze opent de neusgaten en voorkomt dat deze dichtklappen. Zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en een soepelere neusademhaling. Kan in combinatie met keelstrips worden gebruikt.
Neusspreider als aanvulling op Snoreeze keelstrips

Neusspreider van Dr. Breathe Well

Wat veel mensen niet weten, is dat snurkklachten in veel gevallen ook enorm verminderd kunnen worden door zelf maatregelen te nemen. Enkele voorbeelden:

  • Vermijd alcohol. We gaven hierboven al aan dat alcohol snurkklachten kan uitlokken. Dit komt door de spierverslappende werking van alcohol, die ervoor zorgt dat de spieren in de keel de keelholte minder goed openhouden. Ook is de kans op een naar achter zakkende onderkaak en andere weefsels groter, met als gevolg een belemmerde luchtweg.
  • Ga afvallen. Overtollige kilo’s kunnen zorgen voor verdikte keelwanden, wat leidt tot een vernauwing van de luchtweg. Dit werkt snurken in de hand.
  • Stoppen met roken. Roken is zeer irriterend voor de luchtwegen en slijmvliezen. Dit bemoeilijkt de ademhaling wat kan zorgen voor snurkgedrag.