Anti snurk spray: een definitieve oplossing tegen snurken?
Ongeveer 45% van de mannen en 25% van de vrouwen snurkt met regelmaat. Vaak zijn hun partners de dupe van dit vervelende kwaaltje: door de aanhoudende geluidsoverlast is het voor hen bijna onmogelijk om ’s nachts goed uit te rusten. Maar ook snurkers zelf kunnen lijden onder hun snurkprobleem. Zij slapen minder diep en zijn daarom overdag vaak vermoeid en prikkelbaar. Snurken kan zelfs leiden tot ernstigere gezondheidskwalen. Omdat snurken zo vaak voorkomt, zijn er vele middeltjes op de markt die beweren de oplossing te bieden tegen snurken. Hieronder gaan we dieper in op één van de vele middeltjes: de anti snurk spray. Wat doet zo’n spray precies en werkt het echt?
Hoe wordt snurken veroorzaakt?
Snurken wordt veelal veroorzaakt doordat je spieren in de keel en mond zich tijdens je slaap verslappen en gaan hangen. De blokkade van de luchtweg die hierdoor ontstaat, veroorzaakt trillingen, oftewel: het snurkgeluid. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de mate waarop je spieren verslappen, zoals erfelijkheid, overgewicht, roken of bepaalde medicijnen.
Soms wordt snurken echter veroorzaakt door een nauwe of geblokkeerde neusingang. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een scheef tussenschot of een verstopte neus door een allergie of verkoudheid. Het gevolg hiervan is dat snurkers gedwongen door de mond gaan ademhalen. Dit veroorzaakt een negatieve druk achter in de keel, wat kan leiden tot snurken.
Wat is een anti snurk spray?
Er is een groot aanbod van anti snurk sprays in drogisterijen, apotheken en webwinkels en allemaal beweren ze dat ze je van je snurkklachten af te kunnen helpen. Een anti snurk spray wordt meestal geleverd in een spuitbusje en dien je vlak voor het slapengaan in je keel of neus te spuiten, afhankelijk van het type spray.
Keelsprays dienen achter in de keel, op de tong en de huig gesproeid te worden, waardoor er een dun laagje overheen komt te zitten. Dit laagje smeert en verzacht het keelgebied en voorkomt dat er trillingen ontstaan. Hierdoor zal het snurken afnemen.
Neussprays tegen snurken zijn gericht op mensen die snurken door een nauwe of geblokkeerde neusingang. Door het gebruik van een neusspray krijgt lucht meer doorgang en hoeven snurkers niet meer gedwongen door de mond adem te halen. Als gevolg hiervan zal er minder gesnurkt worden.
Samenstelling van een anti snurk spray
De meeste sprays die worden aangeboden bestaan uit een melange van natuurlijke oliën en vitaminen. Voorbeelden van ingrediënten zijn: eucalyptus, gember, hibiscus, lavendel, munt, salie en venkel, maar soms ook olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Ook worden vaak glycerine, wat de keel beschermt en verzacht, en soja, een goed smeermiddel voor de huig en keel, gebruikt. De combinatie van werkzame ingrediënten zorgt ervoor dat het snurken wordt tegengegaan.
Anti snurk sprays verschillen van merk tot merk, dus het is altijd belangrijk om goed naar de ingrediëntenlijst te kijken als je bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor een bepaalde stof hebt. Er zijn ook sprays die geschikt zijn voor kinderen, omdat ze geen of minder chemische bestanddelen of syntetische samenstellingen bevatten.
Werkt een anti snurk spray?
Voor lichte snurkers of mensen die incidenteel snurken door bijvoorbeeld een tijdelijke verkoudheid kan een anti snurk spray effectief zijn, maar voor veel mensen is het gebruik van een anti snurk spray geen definitieve oplossing.
Ten eerste is de werkduur van een anti snurk spray beperkt, normaal gesproken enkele uren. Gemiddeld slapen we zo’n 8 uur per nacht. Als je de spray net voor het slapengaan insproeit zal hij dus na enkele uren opnieuw ingespoten moeten worden om zijn werking te behouden.
Daarnaast zal een spray bij snurkers die kampen met ernstig verslapte mond- en keelspieren slechts minimaal effect hebben. Een anti snurk spray is niet krachtig genoeg om hier tegenop te werken en zal het snurken dus nooit helemaal doen verdwijnen. Maar het kan zeker geen kwaad om uit te proberen of het voor jouw snurkklachten geschikt is. En bij stevige snurkers kan het uitstekend in combinatie met een ander anti snurk middel gebruikt worden.
Definitieve oplossing tegen snurken
Als je merkt dat een anti snurk spray bij jou niet of te weinig effect heeft, zou je het gebruik van een ander anti snurk middel kunnen overwegen dat ook op lange termijn effectief is. Een voorbeeld hiervan is een anti snurkbeugel, ofwel Mandibulair Repositie Apparaat. Dit is een bitje dat u ’s nachts draagt en uw onderkaak iets naar voren dwingt. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en zal snurken voorkomen worden. Het meest effectief en comfortabel zijn snurkbeugels die zijn aangepast aan uw gebit. Als u dit professioneel laat aanmeten, is dit zeer prijzig. Er zijn echter ook kwaliteitsbeugels die je voor minder dan drie tientjes online kunt bestellen. Lees in dit artikel meer over de verschillende anti snurkbeugels die op de markt woden aangeboden.
Vanaf nu kunt u gegarandeerd genieten van snurkvrije nachten!