7 effectieve anti snurk middelen: zeg je snurkprobleem vaarwel!

Snurken lijkt op het eerste gezicht een onschuldige en misschien zelfs grappige kwaal. Vaak wordt gedacht dat snurkende mensen in diepe slaap zijn, zoals je vaak in tekenfilms ziet. Maar niets is minder waar. Als je snurkt, heb je juist meer last van een verstoorde slaap dan ‘normale slapers’. Daarnaast kan snurken leiden tot verschillende gezondheidsproblemen als het niet tijdig wordt behandeld. Daarom is het belangrijk om je snurkklachten zo snel mogelijk de kop in te drukken. Hieronder bespreken we 7 effectieve anti snurk middelen die jou kunnen helpen bij jouw snurkprobleem.

Anti snurk middelen - snurkende man

7 anti snurk middelen:

1. Neuspleisters

Een veelvoorkomende oorzaak van snurken is een blokkade van de luchtstroom in de neus. De bemoeilijkte neusademhaling die hierdoor ontstaat is een bekende bron van snurkklachten. Om de neusademhaling te verbeteren zijn neuspleisters een mogelijke oplossing. Deze pleisters zijn steviger dan normale pleisters en hebben een grotere hechtkracht. Het doel van de pleisters is het openen van de neusgaten. Hierdoor gaat ademhalen door de neus gemakkelijker en verdwijnen snurkklachten. Let wel dat neuspleisters vooral geschikt zijn voor snurkers die kampen met een kleine blokkade. Als er sprake is van een bijvoorbeeld neuspoliepen of een scheef neustussenschot, zullen de pleisters weinig effect hebben. In dit geval zou een neusspreider (zie verderop) uitkomst kunnen bieden, of is er eventueel advies van een arts nodig.

2. Anti snurk hoofdband

Een anti snurk hoofdband kan snurkers helpen die vooral snurken als ze met open mond slapen. Hierdoor komt er een vervelende druk op de keel te liggen, waardoor er een zuigend effect ontstaat. Dit leidt tot snurkklachten. Een anti snurk band is een elastische band die de snurker om het hoofd, de kaken en kin draagt. De band stabiliseert de kaken en zorgt ervoor dat de mond gesloten blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Voor veel snurkers die alleen met open mond snurken, is dit een oplossing. Toch wordt het dragen van de band ook wel als beklemmend ervaren. Om deze reden stappen sommige gebruikers toch over op één van de andere anti snurk middelen die bestaan.

3. Anti snurkbeugel

De meest voorkomende oorzaak van snurken is een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Deze blokkade ontstaat door het verslappen van de spieren tijdens de slaap. Hierdoor zakken de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren en veroorzaken een blokkade van de keelholte. Het gevolg hiervan is dat lucht weinig ruimte heeft om zich te verplaatsen en er trillingen van het keelweefsel ontstaan. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Een anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd, gaat deze blokkade tegen. Hij houdt je onderkaak op zijn plek en zorgt ervoor dat je luchtweg vrij blijft. Een anti snurkbeugel is het effectiefste anti snurk middel voor de meeste mensen en is daarnaast wetenschappelijk effectief bewezen door het Amerikaanse NCBI. 90% van alle snurkers hebben baat bij het gebruik van een anti snurkbeugel. Let er bij de aanschaf wel op dat je een beugel kiest die je zelf op maat kan maken. Dit zorgt voor een betere werking en meer comfort tijdens het dragen. Een voorbeeld van een goedkope anti snurkbeugel van hoge kwaliteit is Mr. Anti Snurk.

Anti snurk middelen beugel

Bron: Mrantisnurk.nl

4. Tongstabilisator

Een tongstabilisator werkt vrijwel hetzelfde als een anti snurkbeugel, maar richt zich op de tong in plaats van de onderkaak. Het is een geschikt middel voor snurkers die last hebben van een extreem slappe tong tijdens de slaap. Een tongstabilisator zorgt ervoor dat je tong op z’n plek blijft en voorkomt zo snurken. Het is vaak even wennen om te slapen met een tongstabilisator, maar over het algemeen is men er na 1 à 2 weken aan gewend. Dan verdwijnen eventuele klachten, zoals overmatige speekselproductie of een vervelend gevoel in de tong. Vaak worden tongstabilisators gebruikt door mensen die geen anti snurkbeugel kunnen of mogen gebruiken, doordat zij bijvoorbeeld gebitsprotheses dragen.

5. Anti snurk kussen

Een anti snurk kussen corrigereert de slaaphouding van snurkers. Vaak snurken mensen erger als ze op hun rug slapen, omdat het zachte gehemelte en tong dan meer geneigd zijn richting de keelholte te vallen. Veel mensen kunnen baat hebben bij het slapen op de zij, om een blokkade van de luchtweg in de keelholte te voorkomen. Om deze houding de gehele nacht vol te houden is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zijn er speciale anti snurk kussens die als doel hebben de snurker te helpen de zijligging te behouden. Er zijn kussens in verschillende soorten en maten beschikbaar. Het nadeel is dat sommige snurkers tijdens de slaap toch weer op hun rug terecht komen. Maar er zijn snurkers die er baat bij hebben, dus wellicht kan een anti snurk kussen voor jou het proberen waard zijn.

6. Sleep Position Trainer

Als jij één van die mensen bent die tijdens de slaap ongemerkt steeds op de rug draait, dan kan een Sleep Position Trainer (SPT) een oplossing voor jou zijn. Je draagt de SPT in een band om je borst. Elke keer als je op je rug draait, gaat het apparaatje trillen en spoort je zo aan weer op je zij te gaan liggen. Als jij niet bang bent dat jij de band uit frustratie afdoet, kan het voor jou ook een mogelijke oplossing zijn.

7. Neusspreider

Een neusspreider ligt in het verlengde van neuspleisters en zorgt er ook voor dat de neusademhaling verbetert. Als jij last hebt van een bemoeilijkte neusademhaling, maar neuspleisters niet effectief genoeg zijn, kan een neusspreider dus het proberen waard zijn. Het bestaat uit twee buisjes, vaak verbonden met een soort bruggetje, die je in je neusgaten duwt. Hierdoor wordt de neusopening vergroot en de luchtstroom verbetert. Hierdoor nemen snurkklachten af. Een neusspreider is gemaakt van soepel materiaal, zodat je geen ongemak ervaart bij het dragen ervan.

Anti snurk middelen: neusspreider

Hoe kies ik de beste optie uit de vele anti snurk middelen?

Bij het kiezen van een geschikt middel uit de vele anti snurk middelen die er bestaan is het altijd belangrijk om te kijken naar de bron van jouw snurkklachten. Als jij bijvoorbeeld last hebt van een blokkade van de luchtweg in de keelholte, zal het gebruik van een neusspreider voor jou weinig effect hebben. Je kunt dan beter één van de andere anti snurk middelen proberen, zoals een anti snurkbeugel.

Als je niet zeker bent waar jouw klachten vandaan komen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Hij of zij kan onderzoeken wat de reden is van jouw snurkgedrag.

Extra tips

Als jij nacht na nacht last hebt van snurkklachten, is het slim om, naast het kiezen van een geschikt anti snurk middel, rekening te houden met bepaalde factoren die snurken kunnen aanwakkeren of verergeren. Er zijn namelijk genoeg dingen die jij zelf kan doen die snurkklachten aanzienlijk kunnen verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Afvallen: overgewicht, en dan vooral vet rond de keel en nek, zorgt voor een vernauwing van de luchtweg, wat snurkklachten kan veroorzaken.
  • Stoppen met roken: roken irriteert de slijmvliezen en luchtwegen, wat snurken in de hand werkt.
  • Geen alcohol drinken vóór het slapengaan: dit verslapt je spieren, waardoor deze meer gaan hangen en je luchtweg blokkeren.
  • Een anti snurk app downloaden: een anti snurk app kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je snurkgedrag.
7 effectieve anti snurk middelen: zeg je snurkprobleem vaarwel!
Rate this post
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *