5 effectieve anti snurk producten voor snurkvrije nachten

Snurken is een zeer hardnekkig probleem dat jouw slaap en die van je partner enorm kan verstoren. Helaas is er niet altijd een simpele oplossing voor snurkgedrag te vinden. Dit komt mede doordat er verschillende typen snurkers bestaan die allemaal baat hebben bij een andere oplossing. Om je een handje te helpen, bespreken we hieronder 5 effectieve anti snurk producten en leggen we uit voor welk type snurker de middelen effectief zijn.

Typen snurkers

Snurken kan door vele verschillende factoren worden veroorzaakt, maar we maken hier onderscheid tussen grofweg drie verschillende typen.

Als eerste zijn er de zogenaamde ‘keelsnurkers’, soms ook ‘mondsnurkers’ genoemd. Zij kampen tijdens de slaap met een belemmering in het keelgebied, waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Deze (tijdelijke) blokkade lokt snurkklachten uit. Vaak gaat het om overtollig weefsel of verslapte spieren, waardoor bijvoorbeeld de tong en/of onderkaak naar achteren zakken.

Daarnaast bestaan er de zogenaamde ‘neussnurkers’. Zij hebben moeite met ademhalen door de neus, waardoor zij geforceerd door hun mond gaan ademhalen. De onderdruk die hierdoor in de keel ontstaat, kan snurkklachten veroorzaken. De bemoeilijkte neusademhaling kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een verstopte neus bij verkoudheid of allergische reactie. Ook opgezwollen neusslijmvlies, een afwijkend neustussenschot of neuspoliepen kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

Vaak wordt er nog een derde type snurker geïdentificeerd: de ‘rugsnurker’. Dit is iemand die alleen (of veel meer en luider) snurkt in rugligging. Vaak heeft de persoon last van één of meerdere van bovenstaande factoren die zich met name uiten als hij of zij op de rug slaapt.

Anti snurk producten:

1. Neusspreider

Geschikt voor: neussnurkers

Een neusspreider helpt om de neusademhaling van snurkers te verbeteren. Het is een klein apparaatje dat bestaat uit twee ringetjes of buisjes die je in je neusgaten inbrengt. Deze zorgen ervoor dat de neusvleugels permanent geopend blijven, waardoor de luchtstroom wordt verbeterd en er meer zuurstof naar binnen kan. Een neusspreider is meestal gemaakt van hypoallergeen siliconen en is daarom zacht en flexibel. Dit zorgt voor een groot draagcomfort. Neusspreiders worden ook wel door sporters gebruikt om hun ademhaling tijdens fysieke activiteit te bevorderen.

Anti snurk producten: neusspreider

Bekijk hier de beste neusspreiders!

2. Keelstrips tegen snurken

Geschikt voor: (lichte) keelsnurkers

Zoals we al zeiden, kampen keelsnurkers met een belemmering van de ademhaling ergens in het keelgebied. Als de luchtstroom wordt bemoeilijkt, heeft dit als gevolg dat er een onderdruk in de keel ontstaat. Hierdoor worden de weefsels naar elkaar toegezogen en gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het vervelende snurkgeluid.

Keelstrips zijn bedoeld om trillingen van de keelweefsels te voorkomen. Je plakt de strips vóór het slapengaan tegen het gehemelte. Door de warmte zullen ze smelten en komen de ingrediënten vrij. Meestal zijn dit verschillende oliën, vitaminen en andere werkzame stoffen, zoals pepermuntaroma en citruszuur. Doordat keelstrips de keel smeren en verzachten, zullen trillingen worden voorkomen, en dus ook het snurken.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat keelstrips waarschijnlijk niet zullen helpen als je een zware snurker bent. Dat houdt in, als je spieren bijvoorbeeld te erg verslapt zijn of je kampt met een lang en vrij slap zacht gehemelte. Dan zul je moeten kiezen voor anti snurk producten met een definitiever resultaat en krachtigere werking.

3. Tongstabilisator

Geschikt voor: keelsnurkers met naar achter vallende tong

Er zijn snurkers die last hebben van een extreem slappe tongspier, wat tijdens de slaap kan resulteren in een naar achter vallende tong die de keelholte blokkeert. Speciaal voor deze mensen is er de tongstabilisator ontwikkeld. Dit is een apparaatje dat de tong naar voren houdt door middel van een licht zuigende werking. Je dient je tong iets uit te steken en deze in de tongstabilisator te plaatsen. Door middel van de zuigende werking blijft de tong nu op zijn plek. Je kunt zelf de mate van zuigkracht bepalen. Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen.

Hoewel je in het begin last kunt hebben van een vervelend gevoel in de tong en overvloedige speekselproductie, ben je over het algemeen binnen 1 à 2 weken gewend aan het gebruik van de tongstabilisator en zullen de klachten verdwijnen. Bij sommige mensen gaat het wennen echter lastig. Zij besluiten vaak over te stappen op één van de andere anti snurk producten.

4. Anti snurk wearable (bovenarm)

Geschikt voor: rugsnurkers

Zoals we al zeiden, zijn er snurkers die alleen of vooral last van klachten hebben als ze op hun rug slapen. Dit is ook niet gek als je bedenkt dat de zwaartekracht ervoor zorgt dat in die houding de onderkaak, tong of andere weefsels meer kans hebben om naar achteren te vallen. Zij zijn gebaat bij een anti snurk product dat hen helpt de zijligging te behouden.

Een voorbeeld hiervan is de speciale wearable die het bedrijf Sleep.ai heeft ontwikkeld. Het gaat om een band die je om je bovenarm draagt en die verbonden is met een app op je mobiele telefoon (‘Do I Snore or Grind’). Zodra er snurkgeluiden worden gedetecteerd, geeft de band een trilling af, die ervoor zorgt dat je van slaaphouding verandert. Dit zorgt ervoor dat je gesnurk verleden tijd is. Zoals de naam van app al doet vermoeden, kan deze eveneens tandenknarsen detecteren. De prijs van de wearable is €99,95.

Anti snurk producten: Sleep.ai

Bron: Sleep.ai

5. Anti snurkbeugel

Geschikt voor: alle typen snurkers

De anti snurkbeugel is een zeer succesvol anti snurk middel omdat het in tegenstelling tot bovenstaande anti snurk producten geschikt is voor bijna alle gevallen van snurken. Het is een beugel die je ’s nachts draagt om te voorkomen dat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren vallen en de keelholte blokkeren. Het houdt de keelholte dus gedurende de gehele nacht open, waardoor snurkklachten geen kans krijgen.

Anti snurk producten: MRA

Bron: Webmd.com

Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft de werking van een anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat of MRA) wetenschappelijk getest. De resultaten wijzen uit dat 90% van de snurkers gebaat is bij het gebruik van een anti snurkbeugel. Ook KNO-artsen raden het gebruik van een MRA aan.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanschaf van een anti snurkbeugel. Ten eerste kun je deze professioneel laten aanmeten bij tandarts of kaakchirurg. Helaas hangt hier een prijskaartje aan van grofweg €300 tot €800 aan. Het is daarentegen vele malen goedkoper om een anti snurkbeugel aan te schaffen die je zelf op maat kunt maken. Deze beugels zijn online verkrijgbaar bij verschillende webwinkels. Een beugel met zeer veel positieve beoordelingen is Mr. Anti Snurk, die slechts €27,95 kost. Het grote voordeel van Mr. Anti Snurk is dat je een proefperiode van 7 dagen hebt: als de beugel voor jou niet werkt, krijg je gewoon je geld terug. Win-win dus.