Snurken door allergie: hoe te behandelen en voorkomen?

Snurk jij? En merk je dat ademhalen door de neus niet soepel gaat, of dat je neus af en toe zelfs helemaal dicht zit? Dan zou het kunnen zijn dat jouw snurkklachten worden veroorzaakt door een allergie. Een allergische reactie veroorzaakt vervelende klachten, zoals niezen, opgezwollen neusslijmvlies, een verstopte neus, jeuk en tranende ogen. 1 op de 5 Nederlanders kampt met een allergie en het is dus zeker geen zeldzaam verschijnsel. In dit artikel gaan we in op snurken door allergie: hoe kun snurken het behandelen en nog belangrijker: voorkomen?

Snurken door allergie - niezen

Snurken door allergie

Hoe ontstaat het?

Een allergische reactie is eigenlijk niets meer dan een overdreven reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, allergenen genaamd. Hoewel deze stoffen op zichzelf niet gevaarlijk zijn, ziet het lichaam ze bij sommige mensen wel als zodanig. Voorbeelden van allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt en bepaalde voedselbestanddelen. Bij het binnendringen van deze stoffen via de huid en luchtwegen probeert het immuunsysteem ze onschadelijk te maken.

De klachten die hierdoor ontstaan, kunnen ervoor zorgen dat de neuspassage (gedeeltelijk) belemmerd wordt, waardoor ademhalen lastig gaat. Dit kan snurkklachten veroorzaken. Ten eerste kan de neusademhaling luidruchtiger worden, en eventueel piepend of fluitend. Soms zit de neus zo erg dicht dat er overgeschakeld wordt op de mondademhaling, met als gevolg een turbulente luchtstroom in de keelholte. Dit veroorzaakt trillingen van het weefsel: het welbekende snurkgeluid.

Verschillende allergieën

Snurken door allergie voor huisstofmijt

De meest voorkomende allergie als het aankomt op snurkklachten is de huisstofmijtallergie. Niet zo gek als je bedenkt dat slaapkamers over het algemeen bol staan van huisstofmijt. Daarnaast is dit ook nog eens de plek waar je – logischerwijs – slaapt, en nog belangrijker: waar het gesnurk plaatsvindt. De optelsom is gemakkelijk gemaakt.

Huisstofmijt leeft van onze huidschilfers en houdt daarnaast van een warm en vochtig leefklimaat. Ons beddengoed is daarom een plek waar huisstofmijt zich graag schuilhoudt. Ook zijn ze te vinden in vloerkleden en gordijnen.

Snurken door allergie - slaapkamer

Een aantal tips om een allergische reactie te beperken:

  • Gebruik anti-allergeen beddengoed.
  • Was je beddengoed zeer regelmatig.
  • Sla je dekbed ’s ochtends niet (meteen) dicht, maar laat je bed lekker luchten.
  • Lucht je slaapkamer elke dag.
  • Stof en stofzuig met grote regelmaat.
  • Was je gordijnen om de zoveel tijd.

Helpen bovenstaande tips niet of niet voldoende, zou je je huisarts kunnen vragen om je een antihistaminicum voor te schrijven om je klachten te onderdrukken. Deze bestaan in de vorm van druppeltjes, drank of tabletten.

Snurken door allergie voor pollen (hooikoorts)

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Naar schatting lijdt 10% van de westerse bevolking aan hooikoorts. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen (stuifmeel) van planten, grassen, bomen of bloemen die door de wind verspreid worden. Deze pollen worden in verschillende bloeiperioden gevormd. Het pollenseizoen kan plaatsvinden tussen januari en september. Vooral op warme, winderige dagen bestaat er een kans op allergische reactie.

Snurken door allergie - pollen

Heb jij last van hooikoorts? Houd dan het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting goed in de gaten. Op dagen met een hoog risico op pollen kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Laat de ramen dicht of gebruik een antipollen hor.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen het binnendringen van pollen.
  • Was je handen regelmatig om te voorkomen dat pollen via je handen (bijvoorbeeld) je ogen binnendringen.
  • Was en borstel je haar goed, zeker voor het slapengaan.
  • Neem een douche voordat je naar bed gaat.
  • Was je beddengoed en kleding.
  • Maak je huis (vooral slaapkamer) goed schoon om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Probeer daarnaast ook je tuininrichting af te stemmen op de pollen waar jij allergisch voor bent.

Als bovenstaande maatregelen niet voldoende helpen, dan kan het raadzaam zijn een antihistaminicum in te nemen.

Alternatieve oplossingen bij snurken door allergie

Vaak zullen bovenstaande maatregelen je veel verlichting bieden. Merk je echter dat jouw snurkklachten niet overgaan? Dan is de kans groot dat jouw snurkgedrag (nog) een andere oorzaak heeft.

In 90% van de gevallen biedt een anti snurkbeugel (MRA) uitkomst tegen snurkgedrag. Dit is een beugel die je ’s nachts draagt en je onderkaak lichtjes naar voren brengt. Hierdoor blijft de keelholte open en krijgen ook je tong en zachte gehemelte niet de kans om naar achteren te vallen. Dit voorkomt snurkgedrag. Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information (NCBI) heeft de werking van een MRA, of anti snurkbeugel, wetenschappelijk bewezen.