Anti snurk band: een effectieve oplossing tegen snurken?

Snurkers weten vaak maar al te goed dat de zoektocht naar een effectief anti snurkmiddel zeer frustrerend kan zijn. Vaak doen de middelen niet wat ze beloven en daarnaast zijn ze soms oncomfortabel of moeilijk in gebruik. De anti snurk band is één van de vele anti snurkmiddelen die er bestaan. Deze band is met name geschikt voor snurkers die slapen met open mond. Maar is het ook daadwerkelijk een effectief middel tegen snurken?

Anti snurk band

Hoe werkt een anti snurk band?

Een anti snurk band is een elastische band die de kin tijdens de slaap ondersteunt en de kaken in positie houdt. De band houdt de mond gesloten en zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren gehouden wordt. Dit verkleint de kans op het naar achteren vallen van de tong, huig en het zachte gehemelte met als gevolg een luchtwegblokkade. Ook stimuleert het de neusademhaling. Het resultaat: snurkgedrag krijgt geen kans. Een mooi idee, maar werkt het ook zo in de praktijk?

Voor wie is een anti snurk band geschikt?

Een anti snurk band is met name effectief als jij snurkt met open mond. Dit zorgt namelijk vaak voor een naar achter vallende onderkaak en andere weefsels die je luchtweg blokkeren. Een band houdt je mond gesloten en zal een blokkade voorkomen.

Anti snurk band voor snurken met open mond

Kamp jij met een (permanent) verstopte neus of neusblokkade? Dan ben jij een typische neussnurker. In dat geval is een anti snurk band voor jou waarschijnlijk geen goed idee, omdat deze de ademhaling door je mond belemmert. Als je kampt met een bemoeilijkte neusademhaling, zal dit zeer oncomfortabel zijn.

Daarnaast is het anti snurk band waarschijnlijk niet geschikt voor iemand die erg veel draait en woelt in zijn slaap. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de band verschuift, wat de werking teniet doet.

Ook als je ben gediagnosticeerd met slaapapneu (of misschien kampt met deze aandoening zonder dat je het weet) is het gebruik van de anti snurk band niet altijd aan te raden. Mensen met slaapapneu hebben tijdens hun slaap namelijk last van een totale obstructie van de luchtweg, waardoor er ademstilstanden plaatsvinden. Het dragen van een anti snurk band kan zorgen voor nog meer zuurstoftekort. De effectiefste behandeling voor slaapapneu is een CPAP-masker.

CPAP-masker als alternatief voor anti snurk band bij slaapapneu

Er zijn echter gevallen bekend van patiënten met slaapapneu voor wie het gebruik van een anti snurk band wel effectief is, ook als zij een CPAP-masker gebruiken. Het gaat hierbij om patiënten bij wie de mond openvalt tijdens de slaap, waardoor de door het masker aangevoerde lucht ontsnapt door de mond. Een anti snurk band voorkomt dit.

Raadpleeg echter altijd je huisarts als je kampt met slaapapneu en vraag om de beste behandelmethode voor jouw persoonlijke situatie!

 

 

Is een anti snurk band effectief?

Ervaringen met de anti snurk band zijn erg wisselend. Dit is niet zo gek, aangezien er vele soorten anti snurk banden bestaan. Sommige banden zijn van hogere kwaliteit en zullen daarom misschien effectiever en comfortabeler zijn dan banden die gemaakt zijn van kwalitatief minder goed materiaal.

Over het algemeen zijn gebruikers van de anti snurk band matig tevreden. Voor sommige snurkers die met open mond snurken is het een effectieve methode. Het overgrote merendeel vindt het gebruik van een anti snurk band echter onaangenaam en soms zelfs verstikkend.

Daarnaast is voor een groot deel van de snurkers hun snurkgedrag niet op te lossen door deze methode. Zij hebben bijvoorbeeld neusklachten of hebben een middel nodig dat effectiever is in het naar voren houden van de onderkaak, zoals een anti snurkbeugel.

Anti snurkbeugel als alternatief voor de anti snurk band

Verkrijgbaarheid en prijs van de anti snurk band

Er zijn vele verschillende anti snurk banden verkrijgbaar. De meeste banden zijn gemaakt van neopreen (het materiaal waar wetsuits van gemaakt worden) of een andere elastische stof. De sluiting is meestal gemaakt van klittenband, zodat de band gemakkelijk aan te passen is aan de grootte van je hoofd.

Anti snurk banden zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. De prijs varieert van grofweg €4 tot €30.

Extra tips tegen snurken

Als een anti snurk band bij jou niet effectief is, zijn er gelukkig nog andere opties:

  • Bekijk je levensstijl kritisch. Een ongezonde levensstijl kan snurkklachten niet alleen verergeren maar zelfs de oorzaak zijn van snurkgedrag. Maatregelen die je zelf kunt treffen zijn onder andere afvallen, stoppen met roken en minderen met alcohol. Lees hier meer over het belang van een gezonde levensstijl bij het bestrijden van snurkgedrag.

Afvallen als oplossing tegen snurken (aanvulling op anti snurk band)

  • Gebruik een anti snurkbeugel. Dit is een speciale beugel die voor bijna alle snurkers een effectief middel tegen snurken is. Het houdt de onderkaak op een zeer effectieve manier naar voren, waardoor er geen blokkade van weefels in de keel plaatsvindt. Het verschil met de anti snurk band is dat de mond niet dicht wordt gehouden, en je dus door de mond kunt ademhalen. Dit voorkomt een verstikkend gevoel.

Het Amerikaanse onderzoekscentrum National Center for Biotechnology Information heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de anti snurkbeugel en hun conclusie is dat het een effectief anti snurkmiddel is in 90% van de gevallen. Ook KNO-artsen raden een anti snurkbeugel als voorkeursbehandeling tegen snurken aan.

Zorg ervoor dat je wel kiest voor een beugel die is aangepast aan je gebit. Helaas is het erg duur om een anti snurkbeugel op medische gronden of bij een kliniek aan te laten meten. Gelukkig zijn er ook goedkope en kwalitatief goede beugels die je eenvoudig online kunt kopen. De snurkbeugel van Mr. Anti Snurk is hier een voorbeeld van. Al vele snurkers hebben een positieve review over deze snurkbeugel achtergelaten.