Helpt een neusspreider tegen snurken?

Wist jij dat snurken een belangrijke oorzaak kan zijn van een verstoring van de harmonie in je relatie? Meer dan een derde van alle snurkers voelt wel eens spanningen als gevolg van hun snurkklachten. Daarnaast kan langdurig snurken schadelijk zijn voor je gezondheid. Als snurker loop je tot drie keer meer kans op kwaaltjes dan niet-snurkers. Eén van de mogelijke oplossingen tegen snurkklachten is een speciale neusspreider tegen snurken. Wat is dit precies en is het effectief?

Neusspreider tegen snurken

Bron: Bol.com

Oorzaken van snurken

In de meeste gevallen wordt snurken veroorzaakt door een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Als je snurkt, verslappen je spieren zich van nature. Bij sommige mensen treed extreme verslapping op, waardoor de onderkaak en het zachte gehemelte te ver naar achteren zakken. Hierdoor is er minder ruimte voor luchttoevoer en ontstaan er trillingen van het keelweefsel. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Sommige mensen hebben echter last van een neusblokkade, waardoor zij snurkklachten krijgen. Deze blokkade kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door een verkoudheid of allergische reactie, maar ook langdurig of zelfs chronisch. Zo kun je last hebben van gezwollen neusslijmvlies, neuspoliepen of een scheef neustussenschot. Deze factoren bemoeilijken de neusademhaling, waardoor een geforceerde mondademhaling plaatsvindt. Dit zorgt voor negatieve druk in de keel, wat snurken veroorzaakt.

Wat doet een neusspreider tegen snurken?

Een neusspreider tegen snurken is voornamelijk geschikt voor mensen die tot de laatste categorie behoren en die dus kampen met een bemoeilijkte neusademhaling. Het bestaat uit twee buisjes, verbonden door een U-vormig bruggetje, die je in je neusgaten inbrengt. Hierdoor worden je neusgaten geopend en ervoor gezorgd dat je neusvleugels het neustussenschot niet raken. Het speciale, soepele materiaal zorgt ervoor dat een neusspreider comfortabel gedragen kan worden. Door het gebruik van een neusspreider zal de luchtstroom verbeteren. Hierdoor hoef je tijdens de slaap niet meer geforceerd door je mond adem te halen. Als gevolg hiervan zullen je snurkklachten afnemen. Neusspreiders worden ook onder sporters wel eens gebruikt voor een betere ademhaling.

Neusspreider tegen snurken Dr. Breahte Well

Is een neusspreider tegen snurken effectief?

Als jij last hebt van een (tijdelijke) verstopte neus of blokkade in je neusgebied, kan een neusspreider uitkomst bieden tegen jouw snurkklachten. Het kan ook mensen helpen die bijvoorbeeld van nature een erg platte neus hebben. De neusademhaling zal met het gebruik van een neusspreider aanzienlijk verbeteren, en snurkklachten zullen daarmee ook afnemen.

Soms zijn de klachten echter te ernstig en kan een neusspreider niet genoeg doen. Dan is er misschien een operatie nodig. Bij een scheef neustussenschot kan een correctie (septoplastie) worden uitgevoerd zodat je weer vrij kunt ademhalen. Ook als je last hebt van poliepen die niet goed te behandelen zijn, kunnen deze chirurgisch verwijderd worden.

Sommige mensen hebben overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen. Dit kan verwijderd worden door verbranding (coagulatie) of door verwijdering van een deel van de onderste neusschelp.

Toch zijn operaties niet in alle gevallen 100% effectief tegen snurkklachten. Laat je dus altijd goed informeren door jouw KNO-arts.

Alternatieve oplossing

Als de bron van jouw snurkklachten niet ligt in een geblokkeerde neusingang, zal een neusspreider weinig effect hebben. In jouw geval is het de moeite waard het gebruik van een anti snurkbeugel te overwegen. Een anti snurkbeugel heet officieel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Het is een bitje dat snurkers helpt in het geval van een geblokkeerde luchtweg in het keelgebied. Een MRA zorgt ervoor dat je onderkaak lichtjes naar voren wordt gedwongen, waardoor de luchtweg open blijft en je vrij kunt ademen. Het is in 90% van de gevallen een effectieve oplossing tegen snurken en de werking is wetenschappelijk bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI).

Neusspreider tegen snurken - anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Zorg er bij de aanschaf van een MRA voor dat de beugel op maat te maken is. Een op maat gemaakte beugel zit vele malen comfortabeler dan een standaard beugel en zal zijn werk daardoor beter doen. Lees hier meer over verschillende anti snurkbeugels die op de markt worden aangeboden.

Helpt een neusspreider tegen snurken?
5 (100%) 2 votes
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *