Wat te doen tegen snurken? 15 tips om je snurkprobleem aan te pakken
Snurk jij? En weet jij écht niet meer wat te doen tegen snurken? Wanhoop dan niet, want je bent zeker niet de enige! Snurkklachten kunnen erg hardnekkig zijn en chronische snurkers tot wanhoop drijven. Wij geven je 15 tips die je kunnen helpen bij het oplossen van je snurkprobleem. Lees dus gauw verder!
Wat te doen tegen snurken? 15 tips:
1. Slaap op je zij
Het kritisch bekijken van je slaaphouding kan een enorm verschil maken met betrekking tot je snurkklachten. Slapen op de rug zorgt voor een grotere kans op snurken, omdat in die houding je onderkaak, zachte gehemelte en tong eerder naar achteren vallen. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg, wat snurken veroorzaakt. Slapen op de zij kan ervoor zorgen dat je snurkklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Als je hier extra hulp bij nodig hebt, kun je het gebruik van een anti snurk kussen of Sleep Position Trainer (SPT) overwegen. Een anti snurk kussen corrigeert je slaaphouding en houdt je hoofd in één positie. Een Sleep Position Trainer is een apparaatje dat je in een band om je borst draait en een trilling geeft als je tijdens je slaap ongemerkt op je rug draait.
2. Afvallen
Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van snurken. Als jij met overtollige kilo’s kampt, en niet meer weet wat te doen tegen snurken, kan het nuttig zijn om hier kritisch naar te kijken. Overtollig vet rondom de nek en keel kan namelijk tegen de luchtweg drukken en zorgen voor vernauwingen. Dit maakt ademhalen lastiger en werkt hierdoor snurken in de hand. Het kwijtraken van overtollige kilo’s kan zorgen voor aanzienlijk minder snurkklachten. Vaak verdwijnen deze zelfs helemaal. Meet jezelf een gezond voedingspatroon aan en ga sporten. Je zult zien dat je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
3. Stoppen met roken
Roken irriteert de luchtwegen en slijmvliezen en is naast overgewicht één van de belangrijkste veroorzakers van snurken. De irritaties die de rook en andere giftige stoffen veroorzaken, zorgen voor vernauwingen en soms zelfs ontstekingen. Dit bemoeilijkt de ademhaling en dit kan snurken veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat rokers meer kans hebben om snurkklachten te ontwikkelen dan niet-rokers: 24% van de rokers snurkte, tegen slechts 13,7% van de niet-rokers.
4. Gebruik een luchtbevochtiger
Droge lucht in de slaapkamer irriteert membranen in de neus en keel en kan daarom ook de oorzaak zijn van snurkklachten. De ideale vochtigheidsgraad van je slaapkamer is tussen de 60% en 80%. Als deze lager ligt, kan de aanschaf van een luchtbevochtiger de moeite waard zijn.
5. Gebruik een anti-snurkbeugel
Er bestaan vele anti-snurkmiddelen die allemaal beloven hét wondermiddel tegen snurkklachten te zijn. In je zoektocht naar wat te doen tegen snurken ben je waarschijnlijk vele van deze zogenaamde wondermiddelen tegengekomen. Helaas blijken vele hiervan niet het gewenste effect te geven. Hierdoor raken mensen teleurgesteld en gefrustreerd.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een Mandibulair Repositie Apparaat beter bekend als een anti-snurkbeugel, een zeer effectief middel tegen snurkklachten is: het heeft een positief effect bij 90% van de snurkers. Het is een beugel of bitje dat je ’s nachts draagt en dat een blokkade van de luchtweg voorkomt. Het dwingt je onderkaak lichtjes naar voren, zodat deze tijdens de slaap niet naar achteren valt. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en wordt snurken voorkomen.
Het is aan te raden een anti-snurkbeugel aan te schaffen die je zelf op maat kunt maken. Een beugel die perfect aansluit op je gebit is het comfortabelst, en zal hierdoor een betere werking hebben.
6. Verhoog het hoofdeinde van je bed
Soms kan het helpen om het hoofdeinde van je bed ietwat omhoog te plaatsen. Dit verkleint de kans op een blokkade van de luchtweg door een naar achter vallende onderkaak, tong en zachte gehemelte. Je kunt door middel van klossen je bed hoger maken, of bijvoorbeeld met een aantal planken of telefoonboeken.
7. Koop een anti snurk plant
Er bestaat een speciale anti snurk plant, de Bromelia Ananas of kortweg de ananasplant, waarvan wordt beweerd dat hij snurkklachten kan verminderen. De plant beschikt over een aantal eigenschappen die snurkers kunnen helpen. Zo geeft de ananasplant ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Hierdoor krijg je terwijl je slaapt meer verse zuurstof binnen, wat een positief effect op je snurkklachten kan hebben. Daarnaast verspreidt de plant een heerlijke, luchtwegverwijdende geur en ook het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer. Dit enzym zou snurken tegengaan.
8. Download een anti snurk app
Het zou natuurlijk geweldig zijn als je snurkprobleem door middel van het downloaden van een speciale anti snurk app verleden tijd zou zijn. We moeten je teleurstellen, want dit is helaas niet het geval. Máár: een anti snurk app kan je wel helpen in je strijd tegen snurken. Het zorgt er namelijk voor dat je meer inzicht krijgt in je snurkgedrag en kan je daarnaast vertellen wat te doen tegen snurken, of beter gezegd: wat je kan doen tegen jouw persoonlijke snurkgedrag.
Je laat de app ’s nachts draaien en de volgende ochtend kun je precies zien hoeveel, wanneer en hoe hard je gesnurkt hebt. Sommige apps nemen ook samples op van je gesnurk, zodat je deze kunt terugluisteren. Anti snurk apps geven je vaak ook informaties over anti snurk middelen en remedies. Je kunt per nacht precies invullen welk middel of welke remedie je hebt toegepast en of je bijvoorbeeld hebt gerookt of alcohol hebt gedronken vóór het slapengaan. De volgende ochtend kun je je snurkresultaten analyseren. Zo weet je precies wat voor jou werkt en wat niet. Een anti snurk app kan dus een zeer handig hulpmiddel zijn. Een populaire anti snurk app is SnurkLab. Deze is gratis te downloaden voor zoals Androd als iOS.
9. Behandel je allergie
Sommige mensen snurken doordat ze ongemerkt kampen met een allergie. Hierbij reageert het lichaam, of beter gezegd het immuunsysteem, op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Verschillende allergieën kunnen bijvoorbeeld zijn een huisstofmijtallergie, hooikoorts en een allergie voor huidschilfers van dieren. Bij een allergische reactie kun je last krijgen van opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus. Hierdoor gaat ademhalen lastig en wordt je gedwongen door je mond adem te halen. Deze geforceerde mondademhaling zorgt voor snurkklachten.
Als je twijfelt of je een allergie hebt die jouw snurkklachten veroorzaakt of verergert, kun je dit eenvoudig laten testen door de huisarts. Deze kan je ook eventuele medicijnen voorschrijven om de symptomen te beperken.
Als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je zelf veel doen om de allergische reactie tegen te gaan. Je slaapkamer vormt het ideale klimaat voor huisstofmijt. Je beddengoed is immers warm en vochtig en menselijke huidschilfers zijn een belangrijke voedingsbron. Zorg er daarom voor dat je je slaapkamer elke dag lucht en zoveel mogelijk stofvrij houdt. Was ook je beddengoed en gordijnen regelmatig. Schaf eventueel beddengoed aan dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met een huisstofmijtallergie.
10. Let op je voedsel- en alcoholinname vóór het slapengaan
Het nuttigen van vette, zware maaltijden voordat je naar bed gaat kan snurkklachten uitlokken. Een volle maag kan tegen je middenrif drukken. Dit beïnvloedt je ademhaling en kan snurkklachten verergeren. Ook kan vet eten de productie van maagzuur versterken, wat bijdraagt aan snurkklachten.
Vermijd ook zuivelproducten voordat je gaat slapen, aangezien deze een laagje in de mond en keel achterlaten en de slijmproductie bevorderen. Dit zorgt voor trillingen van het keelweefsel die snurken veroorzaken.
Zorg ook dat je tenminste 2 tot 4 uur vóór het slapengaan geen alcohol drinkt. Alcohol heeft een spierverslappende werking en vergroot de kans op een geblokkeerde luchtweg door een naar achteren gezakte onderkaak, tong en weke delen van de mond. Veel mensen die niet meer weten wat te doen tegen snurken, maar die wel elke avond een paar glaasjes alcoholische drank nuttigen voordat ze naar bed gaan, merken een duidelijk verschil na het beperken van hun alcoholinname.
11. Gebruik etherische oliën
Etherische oliën kunnen je helpen je luchtwegen en slijmvliezen te openen en overtollig slijm op te lossen. Pepermuntolie en eucalyptusolie kunnen hierbij zeer weldadig zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je deze oliën kunt gebruiken. Zo kun je een stoombadje maken met een paar druppeltjes olie of een stoominhalator gebruiken. Ook kun je gorgelen met een glas water met één druppel olie, om je keel te verzachten en vrij te maken. Daarnaast kan het helpen om een paar druppels olie met wat water in een plantenspuit te doen, en je kamer en eventueel hoofdkussen licht te benevelen met het mengsel.
12. Begin met acupunctuur
Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Het doel van acupunctuur is het herstellen van een verstoring in de energiehuishouding van zowel lichaam als geest. Door het plaatsen van naalden op meridianen in het lichaam zouden bepaalde punten worden gestimuleerd en de balans kunnen worden hersteld. Er zijn behandelaars die beweren snurken tegen te gaan door middel van acupunctuur, onder andere door opgehoopt slijm in de luchtwegen te verwijderen.
13. Train je spieren
Naast het uitvoeren van bovenstaande ‘wat te doen tegen snurken’-tips, kun je ook actief zelf aan de slag. Door middel van het trainen van je spieren kun je er namelijk voor zorgen dat deze minder gaan hangen tijdens de slaap. Hierdoor kun je een blokkade van de luchtweg voorkomen en daarmee ook je snurkklachten.
In het tijdschrift CHEST zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek geleid door Geraldo Lorenzi-Filho, professor op het gebied van longziekten in Brazilië, die zijn proefpersonen drie keer per dag de volgende oefeningen liet doen. Na 3 maanden was de frequentie van snurken met 36% afgenomen en de totale snurkkracht met 59%. Het gaat om de volgende oefeningen:
1. Het puntje van de tong tegen het gehemelte duwen en van daar de tong naar achteren schuiven (20 keer)
2. De hele tong aanzuigen tegen het gehemelte (20 keer)
3. De achterkant van de tong tegen de bodem van de mond drukken terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20 keer)
4. Het zachte gehemelte en de huig heffen alsof je de klinker “aa” zegt (20 keer)
5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10 keer)
6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.
Lees hier meer over het doen van oefeningen om snurken tegen te gaan.
14. Pas je medicatie aan
Bepaalde medicatie kan snurkklachten in de hand werken. Het gaat hierbij vooral om slaapmedicatie en kalmeringstabletten. Deze medicijnen hebben vaak een spierverslappende werking. Ze zorgen er dus ook voor dat je mond- en keelspieren tijdens de slaap dusdanig ontspannen dat een blokkade van de luchtwegen veroorzaken, en daarmee ook snurken.
Soms komen mensen in een vicieuze cirkel terecht. Doordat ze last hebben van slaapproblemen, krijgen ze van de huisarts slaapmedicatie voorgeschreven. Deze werken snurken, en een minder diepe slaap, juist in de hand. Slaapmedicatie kan het probleem dan verergeren in plaats van oplossen.
Raadpleeg altijd een arts als je je twijfels hebt over jouw medicatie. Pas zelf nooit de doseringen aan!
15. Breng een bezoekje aan de huisarts
Als jij alles al geprobeerd hebt, maar helpt niets en weet je echt niet meer wat te doen tegen snurken? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om een afspraak met de huisarts te maken. Hij is zij kan samen met jou kijken wat de oorzaak van jouw snurkklachten is. Ook kan er worden besloten dat er misschien een medische ingreep nodig is. Schaam je niet om met je klachten naar de huisarts te gaan, daar zijn huisartsen immers voor!
Naar aanleiding van bovenstaande tips hopen wij dat je een beter idee hebt gekregen over wat te doen tegen snurken. Slaap zacht!