Huismiddel tegen snurken: 7 tips voor snurkvrije nachten

Snurken is een vervelend kwaaltje, zeker als je bedenkt dat het volume van snurkgeluiden kan oplopen tot wel 90 decibel. Dit is net zo hard als het geluid van een drilboor. Niet zo gek dus dat partners van snurkers soms wanhopig raken als ze voor de zoveelste keer snurkgeluiden moeten verduren. Gelukkig bestaan er vele anti snurkmiddelen om je snurkprobleem op te lossen. Sommige mensen lossen hun snurkprobleem echter liever op een natuurlijke manier op. Lees hieronder hoe je door middel van een huismiddel tegen snurken je klachten kunt oplossen of verminderen.

Huismiddel tegen snurken

Huismiddel tegen snurken: 7 tips

1. Zout & baking soda

Eén van de belangrijkste veroorzakers van snurkgedrag is een verstopte neus. Doordat je neusademhaling hierdoor wordt belemmerd, adem je automatisch door je mond in en uit. Dit veroorzaakt een te lage luchtdruk in de keelholte tijdens het inademen, met snurkklachten als gevolg.

Zout als huismiddel tegen snurken

Een simpel en natuurlijk huismiddel tegen snurken door een verstopte neus is een mengsel van zout en baking soda dat je gebruikt als neusspoeling. Meng een kop handwarm water met een halve theelepel zout en een snufje baking soda. Het gemakkelijkst is om het mengsel met een spuitje in je neus te spuiten, maar je kunt ook een neti pot (neusspoeler) gebruiken. Herhaal dit dagelijks. Het zal je neusademhaling verbeteren en daarnaast de natuurlijke zelfreiniging van de neus ondersteunen. Ook helpt het slijm, stof en stuifmeeldeeltjes te verwijderen.

2. Olijfolie

In veel gevallen wordt snurken niet veroorzaakt door een verstopte neus of nauwe neusholte, maar een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben, zoals verslapte spieren, overgewicht of roken. Het gevolg is dat veel lucht zich door een nauwe opening moet persen, waardoor de luchtstroom turbulent wordt en de keelweefsels gaan trillen: het snurkgeluid.

Olijfolie als huismiddel tegen snurken

Je kunt olijfolie als simpel en effectief huismiddel tegen snurken gebruiken, omdat het ongewenste trillingen van weefsels kan voorkomen. Het heeft een smerende werking, waardoor lucht beter kan passeren. Ook verzacht en hydrateert het de weefsels, waardoor vibraties minder kans hebben. De ontstekingsremmende eigenschappen van olijfolie kunnen daarnaast helpen tegen zwellingen in de luchtweg.

Drink twee tot drie kleine slokjes olijfolie vóór het slapengaan. Zorg ervoor dat je hierna niets meer eet of drinkt.

3. Uien

Ook uien kunnen gebruikt worden als huismiddel tegen snurken. Vroeger was met al bekend met de positieve eigenschappen van uien op onder andere de luchtwegen. Zo werd bij een verkoudheid een doormidden gesneden ui op het nachtkastje van de zieke gezet om de luchtwegen te openen. Dit is daarom ook een geschikt middel tegen snurken. Probeer daarnaast om ui aan je maaltijden toe te voegen, om nog meer te profiteren van de weldadige eigenschappen.

4. Brandnetel

In sommige gevallen is een allergie de oorzaak van snurkgedrag. Bekende klachten die een allergische reactie met zich mee kan brengen zijn bijvoorbeeld een verstopte neus en opgezwollen neusslijmvlies. Om snurken door allergie te beperken, is het voorkomen van een allergische reactie natuurlijk het effectiefst.

Brandnetel als huismiddel tegen snurken

Soms lukt dit echter niet. In dat geval kun je brandnetel als huismiddel tegen snurken gebruiken. Brandnetel helpt namelijk om de hoeveelheid histamine in je lichaam te verminderen. Het is daarmee een natuurlijke antihistamine.

Brandnetels kunnen het beste worden ingenomen als supplement of als thee.

5. Pepermuntolie

Pepermunt heeft vele positieve eigenschappen voor de gezondheid. Zo werkt het helend op het spijsverteringsstelstel en de luchtwegen, kan het virussen verdrijven en is het antibacterieel.

Omdat pepermunt zo weldadig is voor de luchtwegen, is het een perfect huismiddel tegen snurken. Het effectiefst is om etherische olie van pepermunt te gebruiken. Dit is erg sterk en je hebt dus maar een paar druppels nodig voor het benodigde effect.

Pepermuntolie als huismiddel tegen snurken

Ten eerste kun je een stoombadje met pepermuntolie bereiden. Dit lost overtollig slijm op en zorgt ervoor dat je luchtwegen geopend worden. Als je regelmatig een stoombadje neemt voordat je naar bed gaat, zullen je snurkklachten aanzienlijk verminderen.

Daarnaast kun je gorgelen met een glas water met een druppeltje pepermuntolie. Dit maakt je keel vrij van overtollig slijm, waardoor trillingen van de keelweefsels veroorzaakt door aanwezig slijm verminderen. Daarnaast geeft het een heerlijk fris gevoel.

6. Honing

Honing bevat vele gezonde eigenschappen en kan dienen als effectief huismiddel tegen snurken. Zo versterkt honing je immuunsysteem, is het een natuurlijk antibioticum en kan het virussen en schimmels bestrijden. Daarnaast is honing zeer heilzaam bij luchtweginfecties. Het wordt daarom vaak gebruikt om keelpijn of hoesten tegen te gaan.

Honing als huismiddel tegen snurken

Soms wordt snurken veroorzaakt door zwellingen in het keelgebied of geïrriteerde membranen. Honing kan dit tegengaan. Daarnaast is het een perfect smeermiddel voor de keel, waardoor lucht beter kan passeren en vibraties van de keelweefsels voorkomen worden.

Voeg honing toe aan je thee of eet een lepeltje honing voordat je gaat slapen, eventueel gemengd met olijfolie.

7. Vermijd “snurk uitlokkers”

Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen uitlokken. Om snurken tegen te gaan, is het belangrijk om deze zaken te vermijden.

Denk hierbij aan:

  • Alcohol. Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking, waardoor de kans op snurken aanzienlijk wordt vergroot.
  • Kalmerende middelen. Deze hebben vaak hetzelfde effect als snurken, waardoor ze beter vermeden kunnen worden als je kampt met ernstige snurkklachten. Overleg wel altijd met je huisarts.
  • Roken. Sigarettenrook is zeer irriterend voor de luchtwegen en slijmvliezen. Het verdikt de keelwanden en vernauwt zodoende de luchtweg. Daarnaast kampen rokers vaak met een grotere slijmproductie.

Stoppen met roken als huismiddel tegen snurken

  • Grote maaltijden voor het slapengaan. Deze kunnen tegen je middenrif drukken en zodoende je ademhaling beïnvloeden. Beter eet je een paar uur voordat je naar bed gaat niets meer.
  • Zuivel. Zuivel stimuleert de slijmproductie, waardoor de kans op snurken wordt vergroot.

Alternatieve oplossing tegen snurken: anti snurkbeugel

Soms is een huismiddel tegen snurken alleen niet genoeg om je snurkprobleem helemaal op te lossen. In dat geval kun je als aanvulling een effectief anti snurkmiddel gebruiken, zoals een anti snurkbeugel.

Een anti snurkbeugel heeft bij 90% van de snurkers een positief effect, zo blijkt uit dit onderzoek. Ook KNO-artsen raden een anti snurkbeugel (ook wel Mandibulair Repositie Apparaat) aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Anti snurkbeugel naast huismiddel tegen snurken

De werking van een anti snurkbeugel is eenvoudig. Tijdens het dragen dwingt de beugel de onderkaak lichtjes naar voren. Zo blijven ook het zachte gehemelte en de tong op hun plek. Het gevolg is dat de luchtweg in de keelholte gedurende de nacht vrij blijft, en snurkgedrag geen kans krijgt.

Het effectiefst is een anti snurkbeugel op maat. Als je beugel door een specialist laat aanmeten, is dit helaas erg prijzig. Er zijn echter ook verschillende online aanbieders die goedkope beugels van goede kwaliteit aanbieden, zoals Mr. Anti Snurk. Lees hier de honderden positieve ervaringen met deze snurkbeugel.