Snurkende partner? Verminder de overlast met deze 5 tips!

Chronisch snurkgedrag kan zeer storend zijn voor partners van snurkers. Zij moeten immers nacht na nacht omgaan met geluidsoverlast die soms extreme vormen kan aannemen. Uit onderzoek blijkt dat partners van snurkers hierdoor gemiddeld zo’n anderhalf uur per nacht minder slapen. Niet zo gek als je bedenkt dat het volume van snurkgeluiden kan oplopen tot wel 90 decibel, zo hard als een drilboor. Heb jij ook een snurkende partner? Lees dan hieronder 5 effectieve tips!

Snurkende partner

©dolgachov/iStockphoto

Tips bij een snurkende partner

1. Blokkeer het geluid

Waarschijnlijk zijn oordopjes het eerste waar je aan denkt én de eerste tip die iedereen geeft bij een snurkende partner. Ja, oordopjes zijn inderdaad een goede optie, mits ze van goede kwaliteit zijn en op maat gemaakt (bijvoorbeeld bij de audicien).

Er zijn echter ook andere manieren om snurkgeluiden te blokkeren, zoals met een mobiele app. Er bestaan verschillende mobiele apps die je kunt gebruiken om de overlast van je snurkende partner te verminderen, bijvoorbeeld:

  • White noise apps. Er bestaan apps die white noise, ofwel witte ruis, produceren om zo achtergrondgeluiden te maskeren. Een bekende is de app White Noise Free. Laat de app ’s nachts draaien en je zult je niet meer storen aan de snurkgeluiden van je partner.
  • SleepSation. Deze app laat je draaien terwijl jullie ’s nachts slapen. Hij maakt een zacht achtergrondgeluid en zodra de app snurkgeluiden detecteert, schroeft hij het volume van het achtergrondgeluid op. Technisch gezien zou je hierdoor niet meer wakker worden van het gesnurk van je partner.

Snurkende partner

2. Slaap apart

Als de overlast echt te erg is, kiezen sommige stellen ervoor om niet langer samen in één bed te slapen. Er lijkt een taboe op apart slapen te liggen, maar toch komt het vaker voor dan je denkt. Naar schatting wordt bij 40% van de stellen wel eens apart geslapen. Toch wordt het vaak als ongezellig gezien of zijn mensen bang dat alle intimiteit uit de relatie verdwijnt. Dit hoeft echter zeker niet zo te zijn. Een goede nachtrust is immers zeer bevorderlijk voor het humeur van beide partners. Dit zal uiteindelijk je relatie een positieve impuls kunnen geven en op den duur dus je relatie alleen maar ten goede komen.

3. Probeer als eerste in slaap te vallen

Mocht apart slapen voor jou nog een stap te ver zijn, dan zou je in ieder geval kunnen zorgen dat je bij het inslapen geen last hebt van je snurkende partner. Als jij diep genoeg slaapt en alleen aan het begin van de nacht overlast ervaart, kun je deze tactiek toepassen. Ga ongeveer een half uur of uur eerder naar bed dan je partner (of hoe lang het normaal duurt voordat je in slaap valt). Dit werkt natuurlijk alleen als jullie ritmes en andere omstandigheden dit toelaten.

4. Help je partner bij het oplossen van zijn/haar probleem

Als je partner snurkt, is het belangrijk om niet beschuldigend over zijn of haar snurkprobleem te praten. Het is normaal dat je af en toe geïrriteerd bent, maar bedenk dat snurken in feite een medische aandoening is.

Afgezien van bovenstaande tips, zou het natuurlijk fijn zijn als het snurkprobleem van je snurkende partner wordt opgelost. Het is daarom belangrijk om de bron van de snurkklachten te achterhalen. Er zijn ook dingen die je partner zelf kan doen om snurkklachten te verminderen:

  • Gezonder leven. Afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken en het aanmeten van een gevarieerd eetpatroon. Lees ons eerdere artikel met 15 tips tegen snurken voor extra tips.
  • Een anti snurk middel gebruiken. Een middel dat in 90% van de gevallen snurkklachten voorkomt is een anti snurkbeugel, ofwel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Het middel dwingt de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor deze ’s nachts op zijn plek blijft, evenals de tong en het zachte gehemelte. Hierdoor zal er geen luchtwegblokkade plaatsvinden en wordt snurken voorkomen. Het NCBI heeft de werking wetenschappelijk aangetoond.
Snurkende partner: Mr. Anti Snurk

Bron: Mrantisnurk.nl

5. Raadpleeg je huisarts

Mocht het snurkprobleem van je partner niet verdwijnen of verminderen, dan is het slim om je huisarts te raadplegen. Hij of zij kan jullie helpen bij het oplossen van het snurkprobleem van je partner of besluiten dat een doorverwijzing naar de KNO-arts nuttig is.