Snurken en roken: is er verband?

Iedereen weet dat roken niet in een gezonde levensstijl past. De lijst met nadelige gevolgen voor de gezondheid is eindeloos. Stoppen met roken blijkt vaak echter lastiger dan gedacht. Als jij maar niet van deze vervelende verslaving afkomt, is het goed eens naar de positieve effecten van stoppen met roken te kijken: je zult je energieker voelen, je conditie zal vooruit gaan, je bespaart een hoop kosten en zult niet alleen gezonder worden: zo zul je er ook uit gaan zien. Wat veel mensen niet weten is dat roken ook snurkklachten kan veroorzaken. Zodra je stopt, is de kans groot dat je snurkprobleem als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Niet alleen is dit fijn voor je partner, ook de snurker zelf zal hier veel profijt van hebben. In een eerder artikel hebben we al kunnen lezen wat de negatieve effecten van snurken op de gezondheid kunnen zijn. In onderstaand artikel gaan we dieper in op de relatie tussen snurken en roken. Wat is het verband? 

Snurken en roken
Wetenschappelijk onderzoek naar snurken en roken

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat roken een risicofactor is voor snurken. We hebben hier niet alleen over actief roken: ook bij passief roken neemt de kans op snurken toe. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd die allemaal vergelijkbare resultaten laten zien. Eén van deze onderzoeken is gehouden onder 15.555 inwoners van IJsland, Estland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Hieruit bleek dat 24% van de rokers ook snurkte, tegen slechts 13,7% van de niet-rokers. Onder de passieve rokers snurkte 19,8%. Ook snurkte men meer naarmate men meer rookte. Er is dus een duidelijk verband tussen snurken en roken. Zelfs ex-rokers kunnen na het stoppen nog een tijdje last van hebben van de vervelende gevolgen.

Waarom is er verband tussen snurken en roken?

Wat is nu precies de oorzaak van snurken door roken? De voornaamste reden is het feit dat roken de luchtwegen en slijmvliezen irriteert. Geïrriteerd slijmvlies in de keelholte kan hierdoor opzwellen, waardoor de luchtweg vernauwt. Lucht heeft dan minder kans om zich te verplaatsen, wat zorgt voor trillingen van het keelweefsel. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid. Ook kan aanwezig slijm in de keel leiden tot snurken.

Daarnaast zorgt roken voor een zwelling van het neusslijmvlies. Hierdoor zal je neusademhaling verslechteren en zul je gedwongen door je mond gaan ademhalen. Dit kan leiden tot een negatieve druk in de keel, wat het snurken verergert. Stoppen met roken zal leiden tot een vermindering van je snurkklachten.

Snurken en roken: stoppen met roken
Wat kan ik nog meer doen naast stoppen met roken?

Merk je niet snel genoeg verschil na het stoppen met roken? Geen nood: je lichaam heeft tijd nodig om zich op te schonen na je jarenlange rookverslaving. De positieve effecten van stoppen met roken op je snurkklachten zul je dus nog niet meteen merken.

Ondertussen zijn er nog meer dingen die je kunt doen:

Je levensstijl aanpassen

Het is slim om ook naar de rest van je levensstijl te kijken. Wees eerlijk naar jezelf en kijk of je aanpassingen kan doen om gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Afvallen. Overtollig vet rondom de nek en keel vernauwen de luchtweg, waardoor je de kans op snurken vergroot.
  • Evenwichtige voeding. Slechte voeding zorgt voor een slecht immuunsysteem en spijsverteringsstelsel, wat snurken in de hand kan werken.
  • Je alcoholinname beperken. Alcohol zorgt voor verslapping van je spieren (dus ook de spieren in je keel- en mondgebied), waardoor deze tijdens de slaap erger gaan hangen en je luchtweg blokkeren.

Snurken en roken - afvallen
Gebruik een anti snurk middel

Naast bovenstaande positieve veranderingen zou je ook het aanschaffen van een anti snurk middel kunnen overwegen. Een zeer effectief middel tegen snurken is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), oftewel een anti snurkbeugel. Dit is een mondstuk dat je tijdens je slaap draagt en ervoor zorgt dat je onderkaak en zachte delen van de mond op hun plek blijven, waardoor je luchtweg niet geblokkeerd raakt. Je zult dus kunnen ademhalen zonder vervelend snurkgeluid. De werking van een MRA is wetenschappelijk aangetoond en werkt in 90% van de gevallen.

Met bovenstaande tips zult je zeker weten van je snurkklachten verlost raken!

Extra tip!

Één van de effectiefste middelen tegen snurken is de anti snurkbeugel. Klik hieronder om een uitbreide review te lezen over de beste snurkbeugels:

Bekijk hier de beste anti snurkbeugels!