Bestaat er een relatie tussen snurken en alcohol?

Goed slapen en alcohol is een slechte combinatie. Ook al wordt een glaasje alcohol voor het naar bed gaan een slaapmutsje genoemd, het is beter om alcohol te laten staan als je wilt genieten van een optimale slaap. Door alcohol wordt onze diepe slaap langer, doordat het lichaam moet herstellen, maar de REM-slaap juist korter. Gevolgen hiervan zijn vermoeidheid en futloosheid overdag, een slechte concentratie en geheugenproblemen. Daarnaast vergroot alcohol de kans op snurken. Reden te meer om de volgende keer goed na te denken over dat slaapmutsje. In dit artikel kijken we wat de relatie is tussen snurken en alcohol en hoe je van je snurkklachten af kunt komen.

Snurken en alcohol

Snurken en alcohol

Oorzaken van snurken

Snurkgedrag heeft verschillende mogelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is het verslappen van de mond- en keelspieren tijdens de slaap. Het is normaal dat spieren zich ontspannen tijdens de slaap, maar bepaalde mensen hebben hier in extreme mate last van.

Het gevolg van verslapte spieren is dat de keelholte minder goed open gehouden wordt. Daarnaast bestaat er een grotere kans dat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken, waardoor zij de keelholte blokkeren. Door de bemoeilijkte ademhaling die hierdoor ontstaat wordt de lucht tijdens het ademhalen turbulent. Dit zorgt voor trillingen van het keelweefsel die wij waarnemen als het snurkgeluid.

Snurken en alcohol

Effecten van alcohol op het lichaam

Het effect van alcohol wordt al merkbaar na ongeveer 10 minuten na het drinken ervan. Eerst versnellen je polsslag en ademhaling en krijg je een warm gevoel. Er ontstaat een licht gevoel in je hoofd en je voelt je ontspannen, waardoor je je losser gaat gedragen. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om een gesprek met een vreemde aan te knopen of om een dansje op de dansvloer te wagen.

Vaak vallen mensen na het drinken van alcohol als een blok in slaap. Wat alcohol doet met de kwaliteit van de slaap hebben we in de eerste alinea al kunnen lezen.

De volgende dag kun je last hebben van de welbekende kater. Hieruit blijkt het schadelijke effect van alcohol op het lichaam. Zo kun je last hebben van moeheid, hoofdpijn en misselijkheid. Op de lange termijn, na langdurig teveel alcoholgebruik, loop je zelfs het risico op ernstigere schade aan het lichaam, zoals de hersenen, lever, maag en hart- en bloedvaten.

Conclusie: relatie tussen snurken en alcohol

Wat is nu de precieze relatie tussen snurken en alcohol? We vertelden al dat alcohol een ontspannende werking heeft. Door het verdovende effect verslappen je spieren. Door slappe spieren tijdens de slaap kunnen snurkklachten de kop op steken. Niet alleen alcohol is een risicofactor, maar deze verslapping kan ook erfelijk zijn of bijvoorbeeld komen door ouderdom, oververmoeidheid of het gebruik van slaap- of kalmerende middelen.

Als jij normaal gesproken nooit snurkt, kan het dus zijn dat je na het nuttigen van alcohol toch plotseling snurkgeluiden gaat produceren. Mensen die sowieso al geneigd zijn tot snurken, zullen met alcohol op meer en harder snurken.

Oplossingen tegen snurken

De oplossing ligt voor de hand: als jij snurkt na het drinken van alcohol, dan kun je alcoholische drankjes beter laten staan. Helaas is dit vaak lastig en ook niet altijd even leuk. Als jij gewend bent aan een slaapmutsje, zou je dit kunnen natuurlijk wel kunnen vervangen door een non-alcoholisch drankje waar je toch een ontspannen en slaperig gevoel van krijgt, zoals een kop thee met honing of een kop warme melk met anijs of honing (liever geen koemelk, omdat dit juist weer kan zorgen voor extra slijmvorming).

Merk jij dat je ondanks het stoppen met alcohol toch blijft snurken? Dan wordt jouw snurkprobleem door iets anders veroorzaakt.

In dit geval is het slim om te achterhalen waar jouw snurkprobleem vandaan komt. Leef je ongezond en onregelmatig? Heb je last van overgewicht of rook je? Ga dan proberen dit aan te pakken. Lees meer tips in dit artikel: Wat te doen tegen snurken? 15 tips om je snurkprobleem aan te pakken.

Snurken en alcohol

Daarnaast zou je baat kunnen hebben bij het gebruik van een anti snurk middel, zoals een anti snurkbeugel of neusspreider:

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een zeer effectief middel dat 90% van de snurkers van hun snurkprobleem kan afhelpen. Het is een mondprothese die de onderkaak tijdens de nacht op de plek houdt. Dit zorgt ervoor dat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte niet naar achteren kunnen zakken. Op deze manier wordt een blokkade van de luchtweg in het keelgebied voorkomen, en daarmee ook het snurken. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information heeft de werking van de anti snurkbeugel wetenschappelijk effectief bewezen. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

Snurken en alcohol - de anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Neusspreider

Een neusspreider is een middel dat meer geschikt is voor neussnurkers: mensen die snurker door een probleem in de neus. Oorzaken hiervan kunnen zijn een verkoudheid, allergie, een afwijkend neustussenschot, de aanwezigheid van neuspoliepen of opgezwollen neusslijmvlies.

Een neusspreider breng je in je neusgaten in en zorgt ervoor dat je neusgaten gedurende de hele nacht open blijven staan. Hierdoor verbetert de luchtstroom in de neus en zullen snurkklachten afnemen.

Neusspreider van Dr. Breathe Well

Neusspreider van Dr. Breahte Well