Snurken verhelpen: 5 effectieve tips

Snurken verhelpen is niet altijd eenvoudig. Snurkklachten kunnen zeer hardnekkig zijn en het is vaak lastig om te achterhalen wat de precieze oorzaak van jouw snurkprobleem is. Het is echter belangrijk om je snurkgedrag tijdig aan te pakken, omdat langdurig snurken kan leiden tot vervelende kwaaltjes. Lees hieronder de 5 beste tips tegen snurken.

Snurken verhelpen

Snurken verhelpen: 5 effectieve tips

1. Verander je levensstijl

Als je regelmatig snurkt, betekent dit niet per se dat je klauwen met geld uit moet geven aan dure anti snurk oplossingen. Vaak kun je zelf namelijk al een hoop doen om snurkklachten drastisch te verminderen.

Snurkgedrag wordt in veel gevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Zaken als overgewicht, roken en alcohol zijn flinke snurk uitlokkers. Het aanpakken van ongezonde leefgewoonten kan daardoor snurken verhelpen. Dingen die je onder andere zelf kunt doen, zijn:

Afvallen

Overtollig vet kan snurkklachten veroorzaken, met name als het zich bevindt rond de nek en keel. Dit zorgt namelijk voor een verdikking van de keelwanden, waardoor de luchtweg vernauwt. Het gevolg hiervan is dat lucht zich door een kleinere opening moet bewegen, wat kan leiden tot een turbulente luchtstroom. Dit zorgt voor trillingen van de slappe weefsels in de keelholte: het snurkgeluid. Het verliezen van overtollige kilo’s kan snurken verhelpen of voor een groot deel verminderen.

Snurken verhelpen door afvallen

Stoppen met roken

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat sigarettenrook zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het veroorzaakt zwellingen en ontstekingen in de luchtwegen, met als gevolg een bemoeilijkte ademhaling. Dit leidt tot een vergrote kans op snurken. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de kans op snurken bij rokers met een factor 2,3 toeneemt in vergelijking tot niet-rokers.

Dus, als jij rookt en ’s nachts klinkt als een drilboor, doe je er slim aan om de sigaretten te laten voor wat ze zijn (hoe moeilijk dit ook is). Denk hierbij aan de vele andere voordelen die stoppen met roken met zich mee zal brengen.

Verminder je alcoholinname

Eén van de meest voorkomende oorzaken van snurken zijn verslapte spieren in de mond en keel. Als deze spieren hun stevigheid zijn verloren, kunnen ze de keelholte minder goed openhouden tijdens de slaap. Hierdoor kunnen zachte weefsels de doorgang blokkeren.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verslapping van de spieren, zoals ouderdom, oververmoeidheid en bepaalde medicatie. Maar ook alcohol is één van de mogelijke veroorzakers. Alcohol heeft een verdovend en spierverslappend effect, waardoor de kans op snurken na het drinken ervan drastisch toeneemt. Probeer daarom ten minste twee tot vier uur voordat je gaat slapen geen alcohol te drinken. Drink daarnaast niet meer dan twee glazen per dag.

Snurken verhelpen: matigen met alcohol

2. Snurk app

Helaas zal een snurk app je snurkprobleem niet van de ene op de andere nacht kunnen oplossen. Een goede snurk app kan echter wel een belangrijke bondgenoot zijn als het aankomt op het aanpakken van je snurkprobleem.

Wat kun je dan precies met een snurk app? Ten eerste helpt een snurk app je bij het in kaart brengen van je snurkprobleem. Je kunt een snurk app ’s nachts laten draaien, zodat hij precies kan meten hoeveel en hoe hard je snurkt. De meeste apps nemen ook samples op van je gesnurk, zodat je jezelf kunt terugluisteren. Ook kun je er vaak informatie over verschillende remedies tegen snurken vinden.

Maar dit is nog niet alles. De beste eigenschap van een snurk app is namelijk dat je kunt uittesten welke remedies voor jou effectief zijn. Je kunt namelijk aangeven of je een bepaalde nacht (bijvoorbeeld) een anti snurk middel hebt gebruikt of hebt gedronken of gerookt vóór het slapengaan. Je kunt deze resultaten met elkaar vergelijken om te zien wat jouw snurkgedrag uitlokt of juist oplost.

Een voorbeeld van een goede snurk app is SnurkLab. Deze app is gratis, maar je kunt ook kiezen voor de betaalde versie waarbij je gebruik kunt maken van alle functies en geen advertenties te zien krijgt.

Snurken verhelpen met snurk app

SnurkLab

3. Anti snurkbeugel

Als het veranderen van levensstijl niet genoeg resultaat oplevert, zullen de meeste snurkers er op den duur voor kiezen om een anti snurkmiddel te gaan gebruiken. De beste keus voor 90% van de snurkers een anti snurkbeugel.

Een anti snurkbeugel is een tandheelkundige beugel die de snurker ’s nachts draagt en ervoor zorgt dat de onderkaak naar voren wordt gehouden. Hierdoor wordt voorkomen dat deze naar achteren zakt en de keelholte geblokkeerd raakt. Het gevolg is dat ook de tong en het zachte gehemelte op hun plek blijven en de keelholte gedurende de nacht open blijft. Dit zal het snurken verhelpen.

Snurken verhelpen met een anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel wordt in de medische wereld ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd: het zorgt immers voor een verplaatsing (repositie) van de onderkaak (mandibula). De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het National Center for Biotechnology Information. Zij toonden aan dat een MRA in grofweg 90% van de gevallen een effectieve remedie tegen snurken is.

Let er bij de aanschaf van een anti snurkbeugel op dat je kiest voor een aanpasbare beugel en niet voor een standaard beugel, omdat een beugel die perfect aansluit op je gebit comfortabeler en effectiever is. Je kunt een aanpasbare beugel eenvoudig zelf op maat maken, zonder dat je een verwijzing van je huis- of tandarts nodig hebt. Dit scheelt tevens een hoop geld.

Een voorbeeld van een effectieve anti snurkbeugel is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en kun je 7 dagen zonder risico uittesten.

 

4. Neusspreider tegen snurken

Sommige mensen snurken omdat zij niet goed door hun neus kunnen ademhalen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een tijdelijke verkoudheid of allergische reactie. Maar ook zaken als een afwijkend neustussenschot, neuspoliepen of een vergrote neusamandel kunnen de boosdoener zijn.

Het gevolg van een verstopte neusingang is dat er geforceerde mondademhaling plaatsvindt. Dit zorgt voor een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen, waardoor snurkklachten ontstaan.

Een neusspreider tegen snurken helpt de snurker bij de aanvoer van extra zuurstof door de neus. Het middel bestaat uit twee kegeltjes die je in de neusgaten dient in te brengen. Dit verwijdt de neusgaten en voorkomt het dichtklappen van de neusvleugels tijdens de slaap. Het gevolg hiervan is dat er een verbeterde luchtstroom door de neus plaatsvindt, waardoor de druk op de keel verdwijnt. Dit kan snurken verhelpen.

 

5. Oefeningen tegen snurken

In het begin van dit artikel hadden we het al even over verslapte spieren als mogelijke oorzaak van snurken. Een andere effectieve manier om snurken te verhelpen, is het trainen van deze spieren. De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de effectiviteit van bepaalde oefeningen tegen snurken en lichte slaapapneu is aangetoond.

Hij liet zijn proefpersonen drie maal per dag zes verschillende oefeningen uitvoeren. Na drie maanden bleek dat de frequentie van snurken was afgenomen met 36% en de totale snurkkracht met maar liefst 59%. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift CHEST.

De zes oefeningen die de professor zijn proefpersonen liet zijn, zijn als volgt:

Snurken verhelpen met oefeningen tegen snurken

1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)
2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)
3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.