Snurken bij verkoudheid: een aantal tips

Wist je dat snurken veroorzaakt kan worden door zoiets simpels als een verkoudheid? Gelukkig zijn verkoudheidsklachten slechts van tijdelijke aard en zullen je snurkklachten meestal ook weer verdwijnen zodra je verkoudheid is genezen. Toch kun je als snurker flinke overlast veroorzaken tijdens je slaap, met name bij je partner. Lees hieronder een aantal tips om snurken bij verkoudheid te beperken en weer te genieten van een goede nachtrust.

Snurken bij verkoudheid

Het verkoudheidsvirus

Helaas raakt iedereen wel eens besmet met het verkoudheidsvirus en hier kun je je flink ellendig door voelen. Er bestaan meer dan tweehonderd virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Gemiddeld raken volwassenen zo’n twee tot drie keer per jaar besmet.

Verkoudheid is een infectieziekte die zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Hierdoor zwelt het slijmvlies op en gaat het veel slijm produceren. Hierdoor ontstaat er kans op neusverstopping of een loopneus. Andere symptomen kunnen bestaan uit hoesten, niezen, keelpijn en koorts.

Snurken bij verkoudheid

Waarom snurken bij verkoudheid?

Snurken is het gevolg van een belemmering van de ademhaling tijdens de slaap. Oorzaken hiervoor kunnen erg uiteen lopen. Zo kunnen roken, overgewicht, alcohol of verslapte keel- en mondspieren hier de oorzaak van zijn, maar ook een simpele verkoudheid. Hoe ontstaat snurken bij verkoudheid?

Zoals we al zeiden is neusverstopping een bekend symptoom van verkoudheid. Doordat het niet mogelijk is om vrijuit door de neus adem te halen, zal er overgeschakeld worden op een automatische mondademhaling. Dit kan zorgen voor een negatieve druk in de keel die snurkklachten uitlokt.

Ook overtollig slijm in de keel kan snurken veroorzaken. Door de aanwezigheid hiervan heeft lucht minder ruimte om te passeren, wat de lucht turbulent maakt. Dit kan leiden tot trillingen van de keelweefsels, die wij waarnemen als het snurkgeluid.

Tips tegen snurken bij verkoudheid

Helaas zijn er geen medicijnen die een verkoudheid eerder over kunnen laten gaan. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten:

  • Gebruik bij een verstopte neus een neusspray met zoutoplossing om ingedikt slijm te verdunnen. Dit zal ademhalen gemakkelijk maken. Als je neus heel erg verstopt zit, kun je een neusspray met xylometazoline gebruiken, die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies tijdelijk vernauwt. LET OP: gebruik deze sprays niet langer dan vijf dagen achter elkaar, omdat dit het neusslijmvlies kan aantasten.
  • Gebruik producten met menthol. Menthol geeft je gevoelsmatig meer lucht. Je kunt bijvoorbeeld neuspleisters of neusinhalers met menthol gebruiken. Het voordeel van neuspleisters is dat ze ook helpen bij het openhouden van de neusvleugels, wat kan zorgen voor meer extra lucht.
  • Houd je slijmvliezen vochtig door veel te drinken, bij voorkeur water en thee. Vooral warme thee met honing helpt tegen vastzittend slijm. Melk kan de slijmproductie stimuleren, dus blijf hier liever bij vandaan.
  • Een stoombadje helpt bij het oplossen van slijm en kan een zeer weldadig gevoel geven. Gebruik een paar druppeltjes pepermunt- of eucalyptusolie voor een optimaal effect.
  • Snij een ui doormidden leg deze op je nachtkastje. Dit is een oude remedie uit grootmoeders tijd en helpt bij het openen van de luchtwegen.

Snurken bij verkoudheid: uien op nachtkastje

Extra maatregelen tijdens verkoudheid

  • Zorg voor frisse lucht.
  • Vermijd alcohol en sigaretten. Deze zaken kunnen ook snurkklachten uitlokken, dus win-win.
  • Was je handen vaak.
  • Rust veel en voorkom dat je anderen besmet.

Wat te doen bij aanhoudende snurkklachten?

Blijf jij last houden van snurkklachten? Dan zou je kunnen overwegen een aanvullend middel te gebruiken dat effectief is in het bestrijden van snurken. Een middel met zeer veel positieve ervaringen is de anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat). Ook als jij niet alleen last hebt van snurken tijdens verkoudheid, zou een anti snurkbeugel jou kunnen helpen.

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die een blokkade in de keelholte, veroorzaakt door opgezwollen slijmvliezen of overtollig slijm, voorkomt. Het houdt de onderkaak op de plek, zodat deze samen met andere weefsels in de mond en keel geen kans krijgen naar achteren te zakken. Daarnaast voorkomt het een vervelende druk in de keel indien er sprake is van een bemoeilijkte neusademhaling. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

MRA voor snurken bij verkoudheid

Bron: Webmd.com

De werking van een anti snurkbeugel of MRA is wetenschappelijk aangetoond: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Het middel wordt daarom ook door KNO-artsen aangeraden.

Heb jij interesse in een anti snurkbeugel? Neem dan een kijkje op de website van Mr. Anti Snurk. Hier kun je voor slechts €27,95 een anti snurkbeugel aanschaffen. En mocht het voor jou toch niet effectief zijn, krijg je zonder gezeur je geld terug.