8 tips tegen snurken: zeg je snurkprobleem vaarwel

Snurken is in sommige gevallen onschuldig. Als je echter niet op tijd ingrijpt, kunnen snurkklachten vervelende gevolgen hebben op de lange termijn. Zo is aangetoond dat mensen die snurken meer kans hebben op het ontwikkelen van chronische vermoeidheid, depressies en zelfs hart- en vaatziekten. Het is dus van belang om snurkklachten tijdig aan te pakken. Hieronder geven wij je 8 tips tegen snurken die je snurkklachten kunnen verlichten of zelfs helemaal oplossen.

Tips tegen snurken

8 tips tegen snurken:

1. Slaap op je zij

Bij sommige snurkers heeft de slaaphouding veel invloed op de mate waarin ze snurken. Slapen op de rug zorgt bij veel mensen voor meer en luider gesnurk. De reden hiervoor is dat onder invloed van de zwaartekracht de onderkaak, tong, het zachte gehemelte en andere weefsels eerder naar achteren zakken richting de keelholte. Dit vergroot de kans op een belemmering van de luchtweg, en hiermee dus ook snurken. Ook al lijkt dit één van de makkelijkste tips tegen snurken, toch is het niet gemakkelijk om gedurende de hele nacht de zijligging te behouden. Een aantal middelen die je hierbij kunnen helpen:

  • Anti snurk kussen. Een anti snurk kussen kan snurkers helpen om de zijligging te behouden. Helaas zijn veel mensen geneigd om tegen de gedwongen zijligging in te gaan, waardoor het snurken aanhoudt. Sommige anti snurk kussens zijn zo ontworpen dat ze in elke houding werken tegen snurken. Het ligt echter aan de hevigheid van de snurkklachten of zo’n kussen daadwerkelijk iets kan bijdragen aan het verminderen van snurkgedrag.

Tips tegen snurken: anti snurk kussen

  • Tennisbal op je rug. Deze ouderwetse techniek houdt in dat je voor het slapengaan een tennisbal op je rug bevestigt, waardoor slapen op de rug onmogelijk wordt. Helaas is deze tactiek vrij oncomfortabel.
  • App met bijbehorende wearable. Het bedrijf Sleep.ai heeft de snurk app Do I Snore Or Grind ontwikkeld, waarmee je als snurker jouw snurkgedrag kunt detecteren. Je kunt deze app via bluetooth verbinden met een wearable die je om je bovenarm draagt. Zodra de app snurkgeluiden waarneemt, gaat de band trillen en wordt je aangespoord om een andere slaaphouding aan te nemen. Het nadeel is dat je slaap verstoord kan raken als je regelmatig snurkt, wat juist het tegenovergestelde effect is van wat Sleep.ai wil bereiken.

2. Afvallen

Wat veel mensen niet weten, is dat overgewicht een zeer belangrijke veroorzaker van snurken is. Mensen met overgewicht kampen met extra kilo’s die zich zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het lichaam ophopen. Met name vet dat zich bevindt rondom de keel en nek is van invloed op snurkgedrag. Het gevolg van dit opgehoopte vet is namelijk dat de keelwanden dikker worden, en zodoende de luchtweg nauwer. Dit zorgt voor een bemoeilijkte ademhaling, zeker in liggende houding.

Kamp jij met overgewicht? Dan staat afvallen voor jou met stipt op 1 in de lijst met mogelijke tips tegen snurken. Ga de strijd met je overtollige kilo’s aan, en je zult zien dat ook je snurkklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Win-win!

Tips tegen snurken: afvallen

3. Neusspreider

Sommige mensen kampen met een verstopte of nauwe neusholte, waardoor ademhalen door de neus niet goed gaat en er wordt overgeschakeld op een geforceerde mondademhaling. Dit kan een negatieve druk op de keel leggen met als gevolg een zuigend effect. Dit veroorzaakt snurkgedrag.

Oorzaken voor een verstopte of nauwe neusholte kunnen uiteen lopen. Zo kan het een tijdelijke probleem betreffen, zoals een allergische reactie of verkoudheid. Maar ook zaken als neuspoliepen, een zeer platte neus of een afwijkend neustussenschot kunnen hier de oorzaak van zijn.

Ben jij een typische neussnurker? Dan is een neusspreider voor jou een zeer geschikte oplossing. Een neusspreider is een klein apparaatje dat je in je neusgaten inbrengt en draagt tijdens je slaap. Het verwijdt de neusgaten en zorgt ervoor dat de neusvleugels niet kunnen dichtklappen. Een neusspreider is gemaakt van zacht en zeer flexibel siliconen, zodat het dragen ervan comfortabel is. Door het verbeteren van de neusademhaling, zal de druk op de keel verdwijnen, en daarmee ook het snurken.

Tips tegen snurken: neusspreider

5. Anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel is één van de effectiefste anti snurk middel die er bestaan, en wordt daarom ook door KNO-artsen aangeraden als beste remedie tegen snurken. Een anti snurkbeugel is een mondprothese die je ’s nachts draagt en die snurken bij de oorsprong aanpakt. Het zorgt ervoor dat de onderkaak op zijn plek blijft, en voorkomt hierdoor snurken door naar achter vallende weefsels, zoals het zachte gehemelte, de huig of de tong.

Tips tegen snurken: anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

In de medische wereld wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond: 90% van de snurkers heeft baat bij het gebruik van een MRA. Er zijn verschillende manieren waarop je een anti snurkbeugel kunt aanschaffen. Een MRA op medische gronden of via een particuliere kliniek kost al gauw zo’n €700. Daarnaast is het vaak een tijdrovend proces. De snelste, eenvoudigste en goedkoopste manier is het online aanschaffen van een anti snurkbeugel. Er bestaan vele webshops waarbij je een beugel kunt kopen, zoals Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en het bedrijf werkt met een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen. We schreven hier al een review over Mr. Anti Snurk.

[arve url=”https://youtu.be/ua-4S-4S0zQ?VQ=HD720″ align=”center” title=”Mr. Anti Snurk – De voordeligste anti snurkbeugel ” description=”Mr. Anti Snurk is de oplossing tegen snurken. De Mr. Anti Snurk beugel is voor 90% van de mensen die snurken een effectieve oplossing.” maxwidth=”720″ aspect_ratio=”2.40:1″ parameters=”cc_load_policy=1″/]

5. Etherische oliën

Etherische oliën kunnen snurken op een natuurlijk manier tegengaan. Met name pepermunt- en eucalyptusolie zijn effectief tegen snurken. Eén van de manieren om deze oliën te gebruiken, is door te stomen. Stomen voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat snurkklachten (grotendeels) verdwijnen. Het zorgt ervoor dat overtollig slijm wordt afgevoerd en de luchtwegen heerlijk worden vrijgemaakt. Daarnaast houdt stomen de slijmvliezen vochtig. Je bereidt een stoombadje op de volgende manier. Vul een bak of schaal met water dat net van de kook af is en voeg daar een paar druppels etherische olie aan toe. Ga boven de bak of schaal hangen met een handdoek over je hoofd en stoom ongeveer 5 tot 10 minuten.

Ook gorgelen met pepermunt- of eucalyptusolie kan weldadig zijn. Het zorgt ervoor dat de keel wordt vrijgemaakt van slijm en ander materiaal. Dit vermindert de kans op trillingen van keelweefsels, en hiermee het snurken. Neem een glas water met een druppeltje olie en gorgel 15-30 seconden. Slik niet door!

Tips tegen snurken: etherische olie

6. Medicijnen tegen snurken

Hoe fijn zou het zijn als er een medicijn tegen snurken bestond dat snurken per direct zou stoppen? Helaas bestaat zo’n wondermedicijn niet, maar er zijn wel bepaalde medicijnen die je kunnen helpen minder te snurken (soms als je snurkgedrag het gevolg is van een andere kwaal):

  • Anti-allergie medicijnen. Als een allergie de principiële oorzaak van jouw snurkgedrag is, kunnen medicijnen tegen allergie jou helpen om minder te snurken.
  • Homeopathische geneesmiddelen tegen snurken. Deze bestaan in de vorm van sprays en tabletten.
  • Anti snurk sprays. Deze bestaan in twee uitvoeringen: neussprays en keelsprays. Neussprays helpen bij het afvoeren van overtollig slijm en het versoepelen van de neusademhaling. Keelsprays hebben als doel de keelweefsels te smeren en aan te spannen, waardoor er minder trillingen plaatsvinden. Vaak zijn anti snurksprays niet sterk genoeg om op te kunnen werken tegen hevige snurkklachten, maar ze kunnen lichte snurkers wel verlichting geven.

Tips tegen snurken: anti snurk spray

  • Medicijnen tegen neuspoliepen. Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies die de luchttoevoer kunnen blokkeren. Dit kan ook snurken uitlokken. Een mogelijke behandeling is een neusspray met corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Als de neuspoliepen hierdoor niet verdwijnen, is er een medische ingreep nodig.

7. Luchtbevochtiger

Droge lucht in de slaapkamer kan de membranen in de neus en keel irriteren, wat bij sommige snurkers de oorzaak van hun snurkgedrag is. Misschien is dit bij jou, zonder dat je het doorhebt, ook wel de oorzaak van jouw snurkklachten. De ideale luchtvochtigheidsgraad in je slaapkamer ligt tussen de 60% en 80%. Je kunt dit opmeten met een hygrometer. Is de luchtvochtigheid in de slaapkamer inderdaad te laag? Dan is het een te raden om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

8. Stoppen met roken

Rook jij? Dan is de kans groot dat bovenstaande tips tegen snurken bij jou niet werken. Iedereen weet dat roken een zeer slechte gewoonte is voor zowel de gezondheid als de portemonnee. Het is echter minder bekend dat roken ook snurkklachten kan veroorzaken. Toch is dit niet raar. Roken is immers zeer schadelijk voor de luchtwegen. Sigarettenrook heeft een zeer irriterend effect op de slijmvliezen in de mond, neus, keel en longen, waardoor deze opzwellen en soms zelfs kunnen ontsteken. Het gevolg hiervan is dat de luchtweg vernauwt. Ook overtollig slijm waar rokers mee kampen draagt hieraan bij, en zorgt daarnaast voor meer trillingen van de keelweefsels. Rook jij en kamp je met snurkgedrag? Dan weet je wat je te doen staat.

Tips tegen snurken: stoppen met roken

Hopelijk heb jij baat bij bovenstaande tips tegen snurken en verdwijnen jouw snurkklachten als sneeuw voor de zon. Zo niet, dan kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kan jou overige tips tegen snurken geven die van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie en je eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts.