Is snurken gevaarlijk? De risico’s van snurken op een rij

Snurken overkomt iedereen wel eens en neemt vaak toe naarmate we ouder worden. Licht snurken hoeft geen serieus probleem voor de gezondheid te zijn en is waarschijnlijk vooral vervelend voor je partner. Als je echter een ernstige snurker bent, kan dit wel nadelige gevolgen hebben. Volgens de British Snoring & Sleep Apnoea Association hebben snurkers drie keer meer kans op gezondheidsproblemen dan niet-snurkers. Als jij een chronische snurker bent, is het dus zaak je snurkklachten serieus te nemen en aan te pakken. In dit artikel gaan we kijken waarom snurken gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid en geven we je enkele tips over hoe je je snurkprobleem effectief kunt oplossen.

Snurken gevaarlijk - snurkende vrouw

Waardoor wordt snurken veroorzaakt?

Snurken ontstaat wanneer de luchtstroom tijdens de slaap wordt geblokkeerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

• Verslapte spieren in het keel- en mondgebied

Als je slaapt, verslappen je spieren zich van nature. Sommige mensen hebben last van extreme verslapping van de spieren in het keel- en mondgebied, waardoor de luchtweg tijdens de slaap gedeeltelijk geblokkeerd wordt. Alcoholconsumptie, slaap- of kalmeringstabletten en ouderdom kunnen dit probleem verergeren.

• Verdikte wanden van de keelholte

Mensen met overgewicht en rokers hebben vaker last van verdikt keelweefsel, wat kan resulteren in een blokkade van de luchtwegen. Dit werkt snurken in de hand.

• Een lang en slap zacht gehemelte en/of huig

Als dit het geval is, zakken je gehemelte en/of huig tijdens de slaap meer naar achteren dan bij de gemiddelde persoon. Dit kan de luchtstroom blokkeren en snurkklachten veroorzaken.

• Geblokkeerde neusingang

Sommige mensen snurken door een geblokkeerde of nauwe neusingang. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een allergische reactie (zoals hooikoorts), verkoudheid, een scheef neustussenschot of neuspoliepen.

Waarom is snurken gevaarlijk voor de gezondheid?

Zoals we al zeiden is af en toe licht snurken niet ernstig. Sommige oorzaken van snurken en hun gevolgen zijn onschuldig en kunnen gemakkelijk worden opgelost door een simpele remedie, zoals het verminderen van je alcoholconsumptie of het veranderen van je slaappositie (op de zij slapen kan bij sommige mensen vaak al een groot verschil maken). Als je echter last hebt van ernstige of chronische snurkklachten, kan dit vervelende gezondheidsgevolgen hebben en is het belangrijk een oplossing te vinden die je van snurken af kan helpen.

Een aantal gezondheidsrisico’s van snurken zijn:

• Verstoorde slaap

Als je veel snurkt, kan het zijn dat je slaap verstoord raakt. Een verminderde slaapkwaliteit kan leiden tot hoofdpijn, slaperigheid overdag, vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook maakt het je minder weerbaar voor andere kwaaltjes en kan het zelfs leiden tot bijvoorbeeld ongevallen in het verkeer.

• Mentale problemen

Als gevolg van een verstoorde slaap en chronische vermoeidheid kunnen ook mentale problemen de kop op steken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en op den duur zelfs depressiviteit.

Snurken gevaarlijk depressieve man

• Slaapapneu (OSAS)

Bij sommige snurkers raakt de keelholte op bepaalde momenten volledig afgesloten, waardoor er tijdens de slaap ademstilstanden plaatsvinden, variërend van 10 tot 30 seconden. We spreken van slaapapneu als dit per uur minstens 5 keer voorkomt. Een overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je hersenen je lichaam een signaal geven om wakker te worden.

Slaapapneu is niet hetzelfde als snurken. Het is een zeer ernstige aandoening die gevaarlijk is en tijdig behandeld moet worden. Bij het vermoeden van slaapapneu moet altijd een arts worden geraadpleegd.

Door het lage zuurstofgehalte in het bloed kan slaapapneu leiden tot vele andere klachten, zoals hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen die leiden aan slaapapneu een verhoogd risico lopen op kanker.

• Hart- en vaatziekten

Snurkers hebben een grotere kans op hoge bloeddruk, hartproblemen, hersenbloedingen en beroertes. Ook lopen ze een groter risico op afwijkingen in de halsslagader, omdat vibraties die plaatsvinden bij snurken deze kunnen beschadigen.

• Dementie

Volgens Amerikaanse onderzoekers bestaat er een rechtstreeks verband tussen snurken en dementie.

Als snurken gevaarlijk wordt: mogelijke oplossingen

Als we bovenstaande gezondheidsrisico’s lezen, wordt al snel duidelijk dat snurken gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het zeer belangrijk om je snurkprobleem tijdig aan te pakken.

Wij willen nogmaals benadrukken dat slaapapneu niet hetzelfde is als snurken. Bij vermoeden van slaapapneu raden wij je aan meteen een arts te raadplegen, omdat dit een zeer ernstige aandoening is.

Voor de snurkers onder ons is het vaak lastig om van deze hardnekkige kwaal af te komen. In dit artikel geven wij je 10 tips en bespreken we 5 producten tegen snurken die je hierbij kunnen helpen. Zo kan het raadzaam zijn om te kijken of je enige aanpassingen in je levensstijl kunt doen. Rook je bijvoorbeeld, of kamp je met overgewicht? Overweeg dan om te stoppen met roken of om af te vallen.

Als je van nature slappe spieren in je mond- en keelgebied hebt, is het doen van oefeningen een effectieve manier om je spieren te versterken. Hierdoor zullen deze minder gaan hangen en je snurkklachten verminderen. In dit artikel worden een aantal oefeningen beschreven die je hierbij kunnen helpen.

Anti snurkbeugel

Daarnaast zou je de aanschaf van een anti snurk middel kunnen overwegen, zoals een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ofwel anti snurkbeugel. Een anti snurkbeugel is voor 90% van de snurkers een effectieve remedie tegen snurkklachten. Het houdt de onderkaak in positie, waardoor deze niet naar achteren kan vallen tijdens de slaap. Hierdoor wordt een blokkade van de luchtweg voorkomen, en zo ook het snurken.

Snurken gevaarlijk anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Bekijk hier de beste anti snurkbeugels!