Snurken tegengaan – Het Stappenplan: zo ga je te werk!

Ben jij ook gefrustreerd omdat niets lijkt te werken tegen jouw snurkklachten? Of omdat je partner je nacht na nacht wakker houdt met oorverdovend snurkgeluid? Wanhoop dan niet. Ook al is snurken een veelvoorkomende kwaal, er is geen reden waarom je door moet modderen met vervelende klachten. Snurken tegengaan is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe je het aan moet pakken. Hieronder gaan we je in vijf stappen van je snurkprobleem afhelpen. Lees dus snel verder!

Snurken tegengaan - snurkende man

Snurken tegengaan: Het Stappenplan

Stap 1: Onderzoek waar jouw snurkklachten vandaan komen

Snurkklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Snurken tegengaan zal het best werken als je eerst onderzoekt waar jouw snurkklachten vandaan komen.

Meestal ligt de bron van snurken in het ernstig verslappen van je mond- en keelspieren tijdens de slaap. Als dit bij jou het geval is, is het mogelijk dat je onderkaak en weke delen naar achteren zakken en zo de luchtweg blokkeren. Hierdoor gaat ademhalen lastiger. Lucht moet zich door een nauwe opening persen, wat trillingen veroorzaakt. Het geluid dat hierbij ontstaat is het vervelende snurkgeluid.

Soms ontstaan snurkklachten als je last hebt van een verstopte neus of geblokkeerde neusingang. Dit kan komen door een tijdelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. Andere oorzaken kunnen zijn de aanwezigheid van neuspoliepen, een scheef neustussenschot of opgezwollen slijmvlies. Het gevolg van een geblokkeerde neusingang is dat je geforceerd door je mond gaat ademhalen. Dit kan een negatieve druk in de keel veroorzaken, een soort zuigend effect. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid.

Stap 2: Gebruik een effectief anti snurk middel

Er bestaan vele anti snurk middelen die je kunnen helpen bij je snurkklachten. Snurken tegengaan zal echter alleen lukken als je het juiste middel voor jouw klachten kiest.

Anti snurk spray

Lichte snurkers kunnen kiezen voor een anti snurk spray. Er zijn zowel keel- als neussprays en de meeste bestaan uit een melange van natuurlijke ingrediënten. Een keelspray smeert en verzacht de keel. Hierdoor worden trillingen van het keelweefsel voorkomen, waardoor snurken zal afnemen. Snurkers die last hebben van een verstopte neus kunnen baat hebben bij een neusspray. Deze laat je vrijer ademen door de neus, waardoor er geen geforceerde mondademhaling nodig is.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een zeer effectief middel tegen snurken en is niet alleen geschikt voor lichte snurkers, maar ook snurkers die zwaarder geschut nodig hebben. Een anti snurkbeugel is een bitje dat je ’s nachts in je mond draagt en je onderkaak in positie houdt. Dit zorgt ervoor dat je luchtweg niet meer belemmerd wordt en je vrij kan ademhalen, zonder snurkklachten. Een anti snurkbeugel is wetenschappelijk effectief bewezen door het NCBI en werkt bij 90% van alle snurkers. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Er zijn verschillende aanbieders op de markt die betaalbare anti snurk beugels aanbieden die je eenvoudig zelf op maat kunt maken. Hier worden verschillende anti snurk beugels vergeleken.

Snurken tegengaan - snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Bekijk hier de beste anti snurkbeugels!

Neusspreider

Als jij vaak last hebt van een bemoeilijkte neusademhaling, kan een neusspreider de oplossing zijn. Dit zijn twee buisjes die je in je neus inbrengt en die ervoor zorgen dat je neusgaten verder open gaan staan. Hierdoor wordt de luchtstroom verbeterd en de neusademhaling bevorderd. Het gevolg hiervan is dat een forceerde mondademhaling niet meer nodig is, en je dus ook niet meer zult snurken.

Snurken tegengaan met de Dr. Breathe Well neusspreider

Neusspreider van Dr. Breathe Well

Bekijk hier de beste anti snurkbeugels!

Stap 3: Ga gezonder leven

Snurken tegengaan lukt nog beter als je ook aanpassingen in je levensstijl doet. Vaak zijn snurkklachten namelijk gerelateerd aan ongezonde leefgewoonten. Een aantal tips:

Val af

Overtollig vet hoopt zich, vooral bij mannen, vaak op rond de keel en nek. Dit zorgt voor een verdikking van de keelwanden en een vernauwing van de luchtweg. Dit zorgt ervoor dat lucht minder goed doorgang heeft. Afvallen zal dus zorgen voor een betere ademhaling en minder snurkklachten.

Stop met roken

Roken zorgt voor geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen. Hierdoor kunnen zwellingen en ontstekingen ontstaan, die voor vernauwingen zorgen. Dit zorgt voor een bemoeilijkte ademhaling en kan leiden tot snurkklachten. Door te stoppen met roken zal je ademhaling verbeteren en snurken verminderen.

Snurken tegengaan roken

Verminder je alcoholinname

Alcohol heeft een spierverslappende werking. Als je alcohol nuttigt voordat je gaat slapen, heeft dit als gevolg dat je mond- en keelspieren meer gaan hangen. Dit zorgt voor een hogere kans op snurken. Probeer dus zeker 2 tot 4 uur vóór het slapengaan geen alcohol te nuttigen en houd het bij maximaal twee drankjes.

Stap 4: Train je mond- en keelspieren

Verslapte spieren in je mond en keel kun je versterken door ze dagelijks te trainen. Er bestaan verschillende oefeningen die hiervoor geschikt zijn. Het herhaaldelijk uitvoeren hiervan zal verslapping van de spieren en dus ook snurken tegengaan. Je kunt je tong sterker maken door stretchoefeningen te doen. Je kaken kun je trainen door bijvoorbeeld een paar minuten lang een potlood tussen je tanden te houden, te (nep)gapen of op een kauwgom te kauwen. Ook kun je zangoefeningen doen, of bepaalde yoga oefeningen die zich richten op de ademhaling. In dit artikel kun je meer lezen over effectieve oefeningen tegen snurken.

Snurken tegengaan - potlood oefening

Bron: Vix.com

Stap 5: Ga naar de huisarts

Mocht je na het uitvoeren van bovenstaande stappen nog steeds last hebben van snurkklachten, dan is het aan te raden om een bezoekje aan je huisarts te brengen. Hij of zij kan je verder onderzoeken en kijken wat voor jou een goede oplossing zou kunnen zijn. Veel mensen denken dat het raar is om voor snurkklachten naar de huisarts te gaan, maar niets is minder waar. Daar zijn huisartsen voor!