Snurken met mond dicht: hoe kom je er vanaf?
Snurken met mond dicht komt vaker voor dan je denkt, ondanks het feit dat de klassieke snurker vaak met wijd open mond afgebeeld wordt. Snurk jij met je mond dicht en wil je weten wat je kunt doen om van het gesnurk af te komen? Lees dan snel verder.
Snurken met mond dicht: mogelijke oorzaken
Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor snurken met een dichte mond:
1. Naar achter zakkende onderkaak
Een naar achter zakkende onderkaak is de meest voorkomende oorzaak van snurken. Dit wordt veroorzaakt door het verslappen van de spieren tijdens de slaap. Hierdoor belemmeren het zachte gehemelte en de huig de luchtwegen.
Het gevolg hiervan is dat de luchtstroom zich door een nauwe ruimte moet bewegen en turbulent wordt. Dit zorgt ervoor dat de zachte weefsels gaan trillen. Deze trillingen zijn de directe oorzaak van het vervelende snurkgeluid.
2. Naar achter vallende tong
Sommige snurkers hebben last van een slappe tongspier. Hierdoor valt de tong tijdens de slaap naar achteren. Dit veroorzaakt net zoals in bovenstaande situatie een blokkade van de luchtweg, met snurken als gevolg.
Soms is er ook sprake van een combinatie van beide oorzaken.
Oplossingen
Snurken met mond dicht is in veel gevallen eenvoudig op te lossen door middel van het gebruik van een anti snurkmiddel:
1. Anti snurkbeugel
De anti snurkbeugel is een tandprothese die de snurker ‘s nachts om de tanden draagt. De beugel dwingt de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor een blokkade van de luchtweg voorkomen wordt. Bij de meeste snurkers blijft ook de tong op zijn plek.
In de medische wereld wordt een anti snurkbeugel ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. De werking van de anti snurkbeugel is wetenschappelijk bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI). De conclusie van het onderzoek is dat grofweg 90% van de snurkers baat heeft bij het gebruik van de anti snurkbeugel.
Bij de aanschaf van een anti snurk beugel is het belangrijk om te kiezen voor een anti snurkbeugel op maat. Deze kun je kopen bij verschillende webshops. Kies het liefst voor een betrouwbare webshop die is aangesloten bij een keurmerk en die vele positieve ervaringen van klanten heeft.
We schreven eerder al een artikel over de beste anti snurkbeugel, waar Mr. Anti Snurk als beste uit de bus kwam. Deze beugel kun je thuis zelf eenvoudig op maat maken. Ook geeft het bedrijf je een proefperiode van 7 dagen.
Mr. Anti Snurk kost slechts €27,95 en kun je via onderstaande button bestellen:
2. Tongstabilisator
De tongstabilisator is een anti snurkmiddel dat is ontwikkeld voor mensen met een slappe tongspier. Het voorkomt het naar achter vallen van de tong door een mild zuigende werking. Je plaatst je tong in de stabilisator en door het lichte vacuüm blijft de tong op zijn plek.
Het gebruik van de tongstabilisator is minder gebruiksvriendelijk dan de anti snurkbeugel. Gebruikers vinden het middel vaak oncomfortabel en kunnen er moeilijk aan wennen, zoals op de website van de Consumentenbond te lezen is. Zo ga je ervan kwijlen en krijg je moeite met slikken. Ook wordt de tong gevoelig door het lange vastklemmen.
Een ander nadeel van het middel is dat het het naar achteren vallen van de onderkaak niet aanpakt. Daarom is het alleen in het geval van een naar achter vallende tong een effectieve remedie.
Tongstabilisators zijn te koop vanaf ongeveer €34,50 bij verschillende webshops.
3. Anti snurk band
De anti snurk band is een remedie die eigenlijk meer geschikt is voor mensen die met open mond snurken. Het is een elastische band die de mond geforceerd gesloten houdt.
Het middel kan echter ook effectief zijn voor mensen die snurken met dichte mond. De band stabiliseert namelijk de kaken. Dit voorkomt het naar achteren zakken van de onderkaak.
Lees hier meer over de anti snurk band.
Overige oplossingen
Naast het gebruik van bovenstaande anti snurkmiddelen, zijn er nog meer oplossingen voor snurken met dichte mond:
4. Slaaphouding veranderen
Slapen op de rug vergroot de kans op snurken. Als jij vaak op je rug slaapt, kan het de moeite waard zijn om te proberen je slaaphouding te veranderen. Je kunt dit doen op de volgende manieren:
- Maak een kussenblokkade.
- Bevestig een tennisbal op je rug (aan je pyjama).
- Schaf een anti snurk kussen aan.
5. Oefeningen tegen snurken
Mondoefeningen kunnen helpen om je spieren te versterken, waardoor de kans op snurken verkleint. Lees hier mee over effectieve oefeningen tegen snurken.