Tongstabilisator tegen snurken: effectief of niet?

Snurken is een probleem dat niet alleen vervelend is voor de snurker zelf: ook huisgenoten kunnen er zeer veel overlast van ondervinden. Vooral partners zijn vaak de dupe en moeten zien te leven met de geluidsoverlast dat snurken met zich meebrengt. Vaak is deze geluidsoverlast voor snurkers de belangrijkste reden om op zoek te gaan naar een remedie tegen snurken. Zij staan er echter niet altijd bij stil dat snurkklachten ook schadelijk kunnen zijn voor hun eigen gezondheid. In de zoektocht naar effectieve anti snurk middelen ben je waarschijnlijk de tongstabilisator tegen snurken tegengekomen. Dit middel kan worden ingezet bij aanhoudende snurkklachten, maar is niet voor iedereen geschikt. Lees hieronder hoe een tongstabilisator precies werkt en of het een effectief middel tegen snurken voor jou kan zijn.

Tongstabilisator tegen snurken

Oorzaken van snurken

Snurken ontstaat als er een vernauwing van de luchtweg plaatsvindt. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Verslapte mond- en keelspieren
  • Verdikte keelwanden
  • Een lang en slap zacht gehemelte en huig
  • Geblokkeerde neusholte (door bijvoorbeeld verkoudheid of allergie)

Daarnaast kan snurken worden verergerd door bepaalde factoren, zoals:

Wat is een tongstabilisator?

Niet iedere snurker zal baat hebben bij het gebruik van een tongstabilisator. Het middel is met name geschikt voor snurkers die kampen met een verslapte tongspier. Een tongstabilisator zorgt ervoor dat de tong tijdens de slaap naar voren wordt houden. Hierdoor wordt voorkomen dat de tong de keelholte blokkeert en krijgen snurkklachten geen kans.

Een tongstabilisator werkt door middel van een zuigend mechanisme. De snurker dient de tong in het apparaatje te plaatsen en kan de mate van zuigkracht aanpassen door in het ballonnetje te knijpen. Een tongstabilisator is gemaakt van comfortabel medisch siliconen dat niet irriteert tijdens het dragen.

Tongstabilisator tegen snurken

KNO-artsen raden bij ernstige snurkklachten een anti snurkbeugel aan, omdat dit middel het effectiefst is in het bestrijden van snurken: ongeveer 90% van de snurkers heeft er baat bij. Het kan echter voorkomen dat een anti snurkbeugel geen geschikt middel voor jou is, bijvoorbeeld als je een kunstgebit draagt. In dat geval wordt vaak gekozen voor een tongstabilisator.

De tongstabilisator is verkrijgbaar bij verschillende webshops, waaronder Bol.com. De kosten variëren van €34,50-€89,50.

Helpt een tongstabilisator tegen snurken?

Op het eerste gezicht ziet de tongstabilisator er niet uit als het meest aantrekkelijke anti snurk middel. Waarschijnlijk zijn er daarom weinig ervaringen met de tongstabilisator op internet te vinden.

Op de website van de Consumentenbond wordt een klein onderzoek beschreven: zij hebben drie snurkers de tongstabilisator gedurende ongeveer een week laten uittesten. Twee van de drie merkten een vermindering van snurkklachten. Geen van hen wilde het middel na de proefperiode echter blijven gebruiken, omdat ze last kregen van bijwerkingen (kwijlen, moeite met slikken, gevoelige tong) en ze het dragen er onaantrekkelijk uit vonden zien.

Als we verder kijken op Engelstalige websites, lezen we vergelijkbare verhalen. De tongstabilisator is voor de meeste snurkers redelijk effectief, maar het gebruik ervan wordt bestempeld als oncomfortabel. Het duurt daarnaast lang om gewend te raken aan het dragen van het middel. Sommige snurkers geven aan dat het lastig is om de zuigkracht goed te krijgen, met als gevolg dat de stabilisator soms uitvalt. Om deze redenen wordt vaak voor een alternatief anti snurkmiddel gekozen.

Tongstabilisator tegen snurken

Bron: Snurkspecialist.nl

Overige tips

Denk jij dat een tongstabilisator niet de oplossing voor jou is? Dan zijn er nog meer anti snurkmiddelen waar je uit kunt kiezen. Hier kun je meer informatie lezen over 10 anti snurkmiddelen. In dit artikel kun je tevens interessante tips vinden: Wat te doen tegen snurken?

Anti snurkbeugel

We hadden het hierboven al over de anti snurkbeugel die door KNO-artsen wordt aangeraden. Dit middel wordt ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd en is een zeer succesvolle remedie tegen snurken, omdat het snurken bij de oorsprong aanpakt. Het zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren blijft staan tijdens de slaap, waardoor ook de tong, huig en het zachte gehemelte op hun plek blijven. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

Anti snurkbeugel

Bron: Mrantisnurk.nl

Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Situation heeft de werking van een MRA onderzocht, en heeft aangetoond dat het voor ongeveer 90% van de snurkers een succesvolle behandeling tegen snurken is.

Je kunt een anti snurkbeugel op verschillende manieren kopen. Als je een beugel professioneel laat aanmeten is dat erg duur, vaak zo’n €700 of meer. Je kunt echter ook eenvoudig een anti snurkbeugel online bestellen.

Een voorbeeld van een effectieve, zelf op maat te maken anti snurkbeugel is Mr. Anti Snurk. Op de officiële website van Mr. Anti Snurk kun je al voor €27,95 een beugel bestellen. Daar website kun je ook de vele positieve klantervaringen vinden. Hier schreven we al een review over Mr. Anti Snurk.