Snurken voorkomen op een natuurlijke manier

De volgende keer dat je iemand een grap over snurken hoort maken, vergeet dan niet dat er miljoenen mensen zijn die, net als jij, lijden aan deze vervelende kwaal. Snurken is vervelend voor zowel de snurker als partner en kan leiden tot verminderde slaapkwaliteit, slaperigheid, verminderde eetlust, donkere kringen rond de ogen en nog veel meer kwaaltjes. Ook kan het een indicatie van een andere aandoening zijn, zoals slaapapneu. Helaas is snurken voorkomen niet altijd even eenvoudig. Hieronder bespreken we een aantal natuurlijke remedies die jou kunnen helpen bij het aanpakken van jouw snurkprobleem.

Snurken voorkomen - slapende oude vrouw

Natuurlijke middelen die snurken voorkomen:

Eucalyptus- of pepermuntolie

Deze oliën kunnen beide worden ingezet tegen snurkklachten. Eucalyptus is een kruid dat veel wordt toegepast bij luchtwegproblemen. Het is antibacterieel en stimuleert het immuunsysteem. Pepermunt heeft ook een antibacteriële werking en is daarnaast een goede virusbestrijder. Het werkt helend op de longen en wordt daarom ook wel door astmapatiënten gebruikt. Beide kruiden worden verkocht als etherische olie. Hoe kun je deze toepassen tegen snurken?

Snurken voorkomen - etherische oliën

Eén manier is om te gorgelen met een glas water en waaraan je een paar druppels olie toevoegt. Doe dit vlak voordat je naar bed gaat. Dit helpt om de keel op te frissen en vrij te maken van overtollig slijm. Ook kun je een stoombadje maken met heet water en een paar druppeltjes olie. Dit is zeer weldadig en kan ook zeker snurken voorkomen: het opent je luchtwegen, lost overtollig slijm op en houdt de slijmvliezen vochtig. Je kunt eventueel ook een stoominhalator gebruiken.

Houd je slaapkamer vochtig

Droge lucht in je slaapkamer kan bijdragen aan snurkklachten, omdat het de membranen in je neus en keel irriteert. Dit kan snurkklachten veroorzaken. Zorg er daarom voor dat de lucht in je slaapkamer vochtig is. Een vochtigheidsgraad van tussen de 60% en 80% is het best. Je kunt de vochtigheid meten met een hygrometer. Als blijkt dat de lucht te droog is, dan kan het aan te raden zijn om een luchtbevochtiger te kopen.

Hydratatie

Als je gedurende de dag voldoende water drinkt, zorgt dat ervoor dat je neuspassage ook ’s nachts gehydrateerd blijft. Dit helpt snurken voorkomen. Als jij het moeilijk vindt om genoeg water te drinken, probeer dat dan op vaste tijdstippen verplicht te doen. Als je gewoon water saai vindt, drink dan thee of mix water met (bijvoorbeeld) fruit of munt voor een lekker smaakje. Er bestaan ook apps die je eraan helpen herinneren om water te drinken en waarmee je je vochtinname kunt bijhouden, zoals de app Water Drink Reminder.

Snurken voorkomen - water

Olijfolie

Sommige mensen kampen met overmatig weefsel aan de achterzijde van de neus of keel. Hierdoor wordt de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd, met als gevolg dat het weefsel gaat vibreren. Dit veroorzaakt het snurkgeluid. Je kunt olijfolie toepassen om deze trillende weefsels te voorkomen. Olijfolie smeert en verzacht en houdt daarnaast de weefsels vochtig. Dit voorkomt vibraties. Daarnaast werkt olijfolie ontstekingsremmend, waardoor het zwellingen in de luchtweg tegengaat. Drink voordat je naar bed gaat twee tot drie kleine slokjes olijfolie en eet of drink daarna niets meer. Je zult zien dat je minder of zelfs helemaal niet meer snurkt.

Voorkom allergenen in de slaapkamer

Een belangrijke veroorzaker van snurkklachten is een allergische reactie die zich uit in (onder andere) opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus. Dit belemmert de neusademhaling en dwingt je om door je mond te ademhalen. Dit veroorzaakt snurkklachten.

Snurken voorkomen slaapkamer

Eén van de meest voorkomende allergieën die snurkklachten kan uitlokken is een allergie voor de uitwerpselen van huisstofmijt. In iedere slaapkamer is volop huisstofmijt aanwezig. Ten eerste omdat beddengoed het ideale leefklimaat voor huisstofmijt is (warm, vochtig en vol met onze huidschilfers; hun voedsel). Daarnaast ligt er in slaapkamers vaak vloerbedekking of zijn er vloerkleden aanwezig: dit vergroot de kans op huisstofmijt. Als je kampt met een huisstofmijtallergie is het belangrijk een allergische reactie zoveel mogelijk te beperken:

 • Stof en stofzuig elke dag.
 • Was je lakens zeer regelmatig.
 • Was ook je gordijnen eens in de zoveel tijd.
 • Maak je bed ’s ochtends niet op, maar laat het lekker luchten.

Anti snurk plant

Een anti snurk plant, bestaat die? Ja dus. De officiële benaming hiervan is de Bromelia Ananas, of simpelweg de ananasplant. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Uruguay en er wordt gezegd dat hij kan helpen snurken voorkomen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de plant ’s nachts zuurstof afgeeft, in tegenstelling tot normale planten die dit overdag doen. Als je de ananasplant in je slaapkamer neerzet, krijg je dus meer zuurstof binnen. Hierdoor rust je niet alleen beter uit, maar neemt de kans op snurken ook af. Daarnaast verspreidt plant het ontstekingsremmende enzym bromelaïne en een heerlijke geur die de luchtwegen verwijdt. Dit zorgt voor een diepe ademhaling tijdens de slaap.

Snurken voorkomen ananasplant

Aanvullende middelen

Merk jij na het toepassen van bovenstaande remedies (te) weinig verschil? Dan zou je het gebruik van een anti snurk middel kunnen overwegen. Hier schreven we al een artikel over 7 effectieve anti snurk middelen, waar we de volgende middelen behandelen:

 • Anti snurkbeugel: een zeer effectief middel dat in 90% van de gevallen snurkklachten oplost. Voorkomt een blokkade van je keelholte en hiermee ook snurken. De werking hiervan is wetenschappelijk aangetoond. Eén van de aanbieders van anti snurkbeugels in Nederland is Mr. Anti Snurk. Hier schreven we onlangs een review over.
 • Neuspleisters: openen de neusgaten. Effectief voor lichte neussnurkers.
 • Anti snurk hoofdband: stabiliseert je kaken en houdt de mond gesloten.
 • Tongstabilisator: voorkomt dat de tong tijdens de slaap naar achteren valt.
 • Anti snurk kussen: corrigeert je (verkeerde) slaaphouding.
 • Sleep Position Trainer: een apparaatje dat je een trilling geeft als je op je rug draait. Geschikt voor rugsnurkers.
 • Neusspreider: buisjes die je neusgaten openen. Verbetert de neusademhaling.