Welke medicijnen tegen snurken zijn er en zijn ze effectief?

Ben jij anti snurk middelen die niet doen wat ze beloven zat? Dan is het misschien slim om over een andere aanpak na te denken. Er bestaan namelijk verschillende medicijnen tegen snurken die jou mogelijk kunnen verlossen van je snurkprobleem. Het ligt natuurlijk aan de aard van jouw klachten of deze medicijnen effectief zullen zijn. Lees hieronder meer over medicijnen tegen snurken die je kunt overwegen als jij kampt met snurkklachten.

Medicijnen tegen snurken

Medicijnen tegen snurken:

Anti snurk sprays

Speciale anti snurk sprays richten zich direct op het voorkomen van snurkklachten. Er bestaan zowel keel- als neussprays.

Keelsprays zijn ontwikkeld om de trillingen van het keelweefsel tegen te gaan. Deze trillingen zijn de directe oorzaak van het vervelende snurkgeluid. De sprays smeren de keel en spannen de weefsels lichtjes aan, wat trillingen voorkomt. Voor lichte snurkers kunnen deze sprays een oplossing zijn. Kamp jij echter met ernstig verslapte keelspieren of een andere reden waardoor je keelholte ’s nachts geblokkeerd raakt? Dan zullen keelsprays weinig effect hebben. Een kwestie van uitproberen dus!

Voorbeelden van anti snurk keelsprays zijn: Snoreeze®, Puranox®, Silence® en Sleepzz®.

Anti snurk neussprays richten zich op snurkers bij wie een verstopte neus de boosdoener is. Deze sprays openen de neus en smeren en verzachten daarnaast het neusslijmvlies en de overgang van de neus- naar keelholte. Ze zorgen er tevens voor dat de luchtwegen in de neus verder open gaan staan, zodat de luchtstroom verbetert. Dit zal snurkklachten tegengaan.

Voorbeelden van anti snurk neussprays zijn: Snoreeze®, Nozoair® en Nozovent®.

Er zijn ook neussprays verkrijgbaar die de symptomen van verkoudheid (verstopte neus) tegengaan, en die tegelijkertijd snurken kunnen voorkomen. De werking is vergelijkbaar met de werking van anti snurk sprays. Let op met neussprays die de stof xylometazoline bevatten. Deze tasten bij langdurig gebruik het neusslijmvlies blijvend aan. Daarom mogen ze maar een zeer beperkte periode worden gebruikt.

Anti allergie medicijnen

Een allergische reactie kan ervoor zorgen dat je (meer) gaat snurken. Mogelijke klachten kunnen zijn een verstopte neus, loopneus, opgezwollen neusslijmvlies en niezen. Het gevolg hiervan is dat de neusademhaling wordt belemmerd, wat snurkklachten uitlokt.

Mensen die kampen met een allergie hebben een immuunsysteem dat overmatig reageert op allergenen (lichaamsvreemde stoffen). Voorbeelden hiervan kunnen zijn de uitwerpselen van huisstofmijt, stuifmeelkorrels of huidschilfers van dieren. Om vervelende klachten te voorkomen, is het belangrijk om deze reactie zoveel mogelijk te beperken.

Medicijnen in de vorm van antihistaminica kunnen een allergische reactie onderdrukken en helpen snurkklachten te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, drank en druppels. Vraag uw arts of apotheker om advies.

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Een groot deel van de mensen die snurken door een allergische reactie, is allergisch voor de uitwerpselen van huisstofmijt. Dit is niet zo gek: een allergische reactie op huisstofmijt vindt veelal plaats tijdens de slaap. Waarom? In beddengoed is vaak veel huisstofmijt aanwezig. Zij leven van onze huidschilfers en daarnaast zijn bedden vaak heerlijk vochtig en warm.

Om de aanwezigheid van huisstofmijt zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om je beddengoed zeer regelmatig te wassen. Er bestaat ook speciaal anti-allergie beddengoed waar mensen met een huisstofmijtallergie baat bij kunnen hebben. Houd verder je slaapkamer stofvrij door regelmatig te stoffen en stofzuigen, zeker als je vloerbedekking of kleden hebt. Vergeet ook de gordijnen niet.

Medicijnen tegen snurken - slaapkamer

Medicijnen tegen snurken door neuspoliepen

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Deze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld allergische aanleg of chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies. De zwellingen kunnen zorgen voor een neusblokkade en zo de luchttoevoer blokkeren, wat snurkklachten veroorzaakt.

Een mogelijke behandeling tegen neuspoliepen bestaat uit een neusspray met corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Deze remmen de ontsteking van het neusslijmvlies en remmen de groei ervan. De neuspoliepen zullen niet bij iedereen verdwijnen. In dat geval is een operatie nodig.

Homeopathische medicijnen tegen snurken

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die werkt volgens het gelijksoortigheidsbeginsel. Dit houdt in dat een homeopathisch geneesmiddel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen zou opwekken als waar de zieke persoon mee kampt.  De werking van homeopathische geneesmiddelen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er velen die wel in de werking geloven.

Medicijnen tegen snurken - Homeopathische medicijnen

Er bestaan ook homeopathische medicijnen tegen snurken in de vorm van tabletten en neussprays (Snurdim®, A. Vogel Cinuforce®, VSM Nisyspray® en VSM Risikind®).

Overige opties

Hebben bovenstaande medicijnen tegen snurken bij jou geen effect? Of heb je behoefte aan een extra steuntje in de rug? Dan is het aan te raden een andere behandelmethode te proberen, eventueel in combinatie met bovenstaande medicijnen.

Mogelijke opties:

  • Een anti snurk middel, bijvoorbeeld een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Een MRA, ook wel een anti snurkbeugel genoemd, werkt in 90% van de gevallen tegen snurken. Hier schreven we al meer over één van de vele verkrijgbare MRA’s op de markt.
  • Op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door het gebruik van etherische oliën.
  • Door gezonder te leven (afvallen, stoppen met roken) en andere kleine veranderingen in je levensstijl toe te passen. In dit artikel kun je 15 effectieve tips vinden.