Snurken stoppen op 7 manieren

Snurken stoppen lijkt voor veel snurkers een onmogelijke taak, omdat klachten vaak erg hardnekkig zijn. Vaak proberen zij vele middeltjes uit, maar deze zetten lang niet altijd zoden aan de dijk. Toch is het belangrijk om snurkklachten binnen te perken te houden. Op de lange termijn kan snurken namelijk zorgen voor vervelende kwaaltjes. Lees hieronder 7 effectieve remedies tegen snurken die jouw snurkprobleem kunnen oplossen. 

Snurken stoppen

Snurken stoppen op 7 manieren:

1. Ga afvallen

Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van snurken. Mensen met overgewicht kampen met overtollig vet dat zich op verschillende plekken van het lichaam bevindt, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Met name vet dat zich rond de keel en nek bevindt is een risicofactor. Dat komt omdat dit vet de keelwanden verdikt en hierdoor de luchtwegen vernauwt.

Daarnaast verdringt vetweefsel je spierweefsel. Over het algemeen verliezen mensen met een nekomtrek van meer dan 42 centimeter de spierspanning die nodig is om de luchtwegen ’s nachts geopend te houden. Snurk jij en ben je een paar kilo te zwaar? Dan kun je het snurken stoppen of verminderen door de strijd met je overtollige kilo’s aan te gaan.

Snurken stoppen: afvallen

2. Train je spieren

Als je slaapt, ontspannen je spieren zich van nature, zo ook de spieren in de mond en keel. Soms kan het zijn dat je spieren meer verslappen dan normaal, door bijvoorbeeld ouder worden, oververmoeidheid, alcohol of slaap- of kalmerende middelen. Dit zorgt ervoor dat en spieren gaan hangen en de kans op een luchtwegblokkade, en hiermee ook het snurken, groter wordt. Je kunt snurken stoppen door je spieren te versterken.

De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho, gespecialiseerd in longziekten, heeft een onderzoek uitgevoerd om het effect van bepaalde oefeningen op snurkklachten te testen. Hij liet zijn proefpersonen driemaal per dag zes verschillende oefeningen doen. Na drie maanden was de snurkfrequentie bij hen afgenomen met 36% en de snurkkracht met 59%.

Snurken stoppen met oefeningen tegen snurken

Het gaat om de volgende oefeningen:

1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)

2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)

3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)

4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)

5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)

6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

3. Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ofwel: anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel heeft een revolutie teweeggebracht onder de anti snurkmiddelen. Het is een zeer effectief middel tegen snurken en wordt daarom ook door KNO-artsen als voorkeursbehandeling tegen snurken aangeraden. Een MRA kan snurken stoppen of drastisch verminderen bij 90% van de snurkers. Dit heeft een onderzoek door het gerenommeerde onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information aangetoond.

Snurken stoppen met een anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel wordt in de medische wereld een Mandibulair Repositie Apparaat genoemd, omdat het de mandibula (=kaak) tijdens de slaap naar voren dwingt (=repositie). Het zorgt er op die manier voor dat zowel de onderkaak als het zachte gehemelte, tong en huig op hun plek blijven en niet naar achteren zakken. Zo blijft de luchtweg vrij en wordt snurken voorkomen.

De beste oplossing is een MRA op maat, omdat deze comfortabeler is dan een standaard beugel en je hem tijdens je slaap niet uit zult duwen. Je kunt een anti snurkbeugel op medische gronden of bij een kliniek laten aanmeten, maar dit is vaak erg duur en kan tot wel €700 of meer kosten. De snelste, gemakkelijkste en goedkoopste optie is daarom om een zelf aanpasbare anti snurkbeugel bij een online aanbieder te kopen. Zo’n beugel kost vaak maar een paar tientjes en kun je zelf thuis op maat maken. Hier schreven we al over de beste anti snurkbeugel om aan te schaffen. Een zeer populaire aanbieder met zeer veel positieve reviews is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 kun je 7 dagen uitproberen. Lees hier onze review over Mr. Anti Snurk.

4. Verander je slaaphouding

Slapen op de rug is vaak funest voor snurkgedrag. Dat komt omdat door de zwaartekracht de onderkaak, tong, huig en zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren zakken en de keelholte blokkeren. Mensen die erger en harder snurken in rugligging worden vaak rugsnurkers genoemd. Zij kunnen snurken stoppen door op de zij te slapen. Helaas is het lastig om deze houding de gehele nacht vol te houden, omdat iedereen in zijn slaap ongemerkt draait en woelt.

Hoe kun je toch zorgen dat je de zijligging behoudt?

  • Probeer de ouderwetse tennisbal techniek, waarbij je een tennisbal op je rug knoopt om te voorkomen dat je op je rug draait.
  • Maak een kussenblokkade.
  • Schaf een speciaal anti snurk kussen aan.
  • Download de snurk app Do I Snore or Grind en schaf de bijbehorende wearable aan. Dit is een speciale band voor om je bovenarm die je via bluetooth kunt verbinden met de app. Zodra de app snurkgeluiden detecteert, geeft de band een lichte trilling af. Hierdoor verander je van slaaphouding en zou het snurken stoppen. De wearable is verkrijgbaar voor €99,95.

Snurken stoppen met een anti snurk kussen

5. Stoppen met roken

Rokers hebben een grotere kans dan niet-rokers op het ontwikkelen van snurkgedrag. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat door roken de kans op snurken toeneemt met een factor 2,3. Dit is niet verrassend: sigarettenrook is zeer irriterend voor de slijmvliezen in de luchtwegen. Dit kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen opzwellen en er ontstekingen ontstaan. Hierdoor is de kans groot dat er een vernauwing van de luchtwegen plaatsvindt en snurkklachten de kop op steken.

Ook produceren de geïrriteerde slijmvliezen vaak extra slijm om de schadelijke stoffen mee af te kunnen voeren. Aanwezig slijm in de neus en keel zorgt ervoor dat lucht minder goed kan passeren en de kans op trillingen van weefsels die het snurkgeluid veroorzaken groter is. Stoppen met roken zal in veel gevallen het snurken stoppen of grotendeels verminderen en is dus zeker iets om te overwegen.

Snurken stoppen door te stoppen met roken

6. Matig je alcoholgebruik

We hadden het eerder al over alcohol als veroorzaker van een verslapping van de spieren in de mond en keel. Alcohol heeft inderdaad een verdovende werking en na het drinken van een paar glaasjes alcohol zullen je spieren zich daarom meer ontspannen dan normaal. De spieren in de keelholte zullen hierdoor meer moeite hebben met het openhouden van de keelholte. Daarnaast is de kans groter dat de onderkaak naar achteren zakt, en samen met de tong, de huig en het zachte gehemelte de luchtweg blokkeert. Dit leidt tot snurken.

Snurk jij ook (meer) als je een aantal glaasjes alcohol hebt gedronken? Dan kun je snurken stoppen of verminderen door ervoor te zorgen dat je maximaal twee glaasjes alcohol drinkt uiterlijk twee tot vier uur voordat je gaat slapen.

Snurken stoppen door te matigen met alcohol

7. Behandel je allergie

Sommige mensen snurken doordat ze (ongemerkt) kampen met een allergie. Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem heftig op lichaamsvreemde stoffen, allergenen genaamd. Voorbeelden van allergenen zijn pollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren.

Een allergische reactie brengt vervelende klachten met zich mee, zoals een verstopte neus of loopneus, opgezwollen neusslijmvlies en niezen. Het gevolg hiervan is dat de neusademhaling bemoeilijkt wordt en er geforceerd door de mond wordt ademgehaald. Hierdoor ontstaat er een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen, wat leidt tot snurken.

Snurken stoppen door je allergie te behandelen

Als jij kampt met een allergie kun je snurken stoppen door je allergie te behandelen. Het meest effectief is natuurlijk het voorkomen van een allergische reactie. Mocht dit niet lukken, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan je antihistamine voorschrijven om vervelende klachten te voorkomen. Daarnaast kun je voor extra zuurstof een neusspreider gebruiken. Deze helpt ook bij ademhalingsproblemen bij bijvoorbeeld een verkoudheid, een platte neus of een afwijkend tussenschot.